Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Над десет нападения срещу Hellas Gold LTD за последната година

18 Февруари 2013 / 17:02:16  Виктория Миндова
1869 прочитания

Щети за стотици милиони евро остави нападението срещу минната компания Hellas Gold LTD в района Скуриес, североизточната част на Халкидическия полуостров, извършено този уикенд. От 33 задържани, които в последствие са били освободени е арестуван само един мъж, за който се предполага, че е взел участие във въоръженото нападение над съоръженията на минната компания. Той е 54-годишен жител на областта, който е бил разпознат от очевидци на инцидента. След като му е повдигнато обвинение за подстрекателство и нанасяне на материални щети, е бил освободен.

“Между 40 и 50 въоръжени и маскирани нападатели нахлуха в неделя през нощта на територията Hellas Gold LTD в Халкидики малко след един часа сутринта събота срещу неделя”, заяви в телефонен разговор специално за GRReporter говорителят на компанията Костас Георгантзис. Нападателите са били въоръжени с карабини, пушки, запалителна течност и самоделни бомби Молотв.

“Нападнали са охраната на обекта, хвърлили са ги на земята, напръскали са ги с газ и са им заявили, че ще ги изгорят живи, ако посмеят да окажат съпротива”, поясни Георгантзис. Един от пазачите се намира в болница, след като изпаднал в шок от случилото се. Има повърхностни рани, без сериозни наранявания или опасност за живота. След като са обезвредили пазачите, нападателите са се разпределили на групи и са подпалили всички товарни коли, камиони и автобуси за превоз на служителите. Изгорени са и строителните контейнери, който се ползват за временни офиси на обекта.

“Проблемът е, че съоръженията и транспортни средства, които са изгорени принадлежат на частни подизпълнители. Това са обикновени хора, които са инвестирали сериозни средства в оборудване. Средната стойност на изпепелените машини е между 70-100 хиляди евро”. Hellas Gold LTD е решена да се опита да възстанови по-голямата част от щетите и да потърси по-сериозна закрила от страна на закона.

Костас Георгантзис подчерта, че това не е първото нападение срещу обекти и собственост на фирмата. През последната година подобни инциденти в по-малък мащаб са се случвали почти всеки месец. В различни периоди са нападани и изгаряни автобуси на фирмата, генератори, съоръжения като каменоразбивачи, трактори и други машини. “Това нападение е най-сериозното, което сме имали досега и няма как обществеността да не обърне внимание на терористичния акт”, казват от фирмата.

Обществеността на Халкидики е разделена на два противоположни лагера по темата за развитие на залежите от злато и други метали в района. Еко организации от години се противопоставят на дейността на Hellas Gold LTD. Леви поддръжници също дават сериозен отпор на развитието на проекта с доводи, че концесията не е изгодна за държавата. От другата страна са семействата на над 1200 служители на фирмата, които си изкарват прехраната от дейността на Eldorado Gold и дъщерната й Hellas Gold LTD.

Според последни данни борсовата стойност на залежите в Халкидики е приблизително 20 милиарда евро. В период, когато приватизационната програма на правителството трябва да бъде задействана на пълни обороти, нападението над собствеността на фирмата-предприемач дава лоши сигнали на потенциални инвеститори. От Hellas Gold LTD са категорични: “Няма да се откажем от инвестицията си в Халкидики. Очакваме гръцката държава да поеме задълженията си и да ни предостави нужната защита от подобни терористични нападения. Имаме всички законови разрешения за дейност и не смятаме да отстъпим”.

Категории: ОбществоКриминална хроника Златна мина нападение Гърция Халкидики
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus