Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Над 2 милиона нередовни коли по гръцките пътища

04 Май 2014 / 12:05:53  GRReporter
1432 прочитания

Само 10 от общо 57 Центрове за технически контрол на автомобилите е сертифициран и работи, неизвестен е срокът за завършване на процедурите за останалите центрове. В същия момент броят на непроверените колие около 2 милиона, което носи загуба за държавата в размер на 400 милиона евро. Ако всички автомобили минат на технически преглед и се съберат тези 400 милиона (половината от които са глоби за закъснение на прегледа), чистата печалба за държавата ще е 200 милиона евро годишно.

Неплатени такси

Собствениците на коли икономисват не само от разходи за поддръжка на колите си, но и от застраховки. Броят на колите, които се движат по гръцките пътища без застраховка е 800 000, от тях 250 000 са частни. За 2014 общо 5,5 милиона притежатели на автомобили са си купили винетки, срещу 6 милиона миналата година. Намалението не се дължи изцяло на спиране на автомобилите от движение, само 200 000 собственици са предали табелите с номерата, което означава, че останалите 300 000 теоретично би трябвало да си купят винетки.

Прави впечатление фактът, че според последните данни на застрахователите, броят на застрахованите коли миналия декември е бил 5,6 милиона, от 5,8 застраховани миналия юли. Намалението се дължи на изчезване на страха от големи глоби за онези, които карат незастраховани коли.

Липсата на контрол е онова, което кара собствениците да не ходят в центровете за годишен преглед. „Освен цената на прегледа, собствениците се боят какво ще открие прегледът и колко ще им струва това” казва Константинос Викас, директор на центровете. Ако прегледът установи например, че гумите са износени, собственикът трябва да ги смени и да дойде втори път за мине отново на преглед, за да получи документа.

Представители на бранша поясняват, че броят на минаващите на преглед се увеличава преди дълги празници, ваканции, през лятото и като цяло в периоди, когато има голямо движение по пътищата. Факт е обаче, че докато полиция не извършва редовни проверки, въпреки голямата глоба от 400 евро, няма да се увеличи броят на минаващите на преглед.

Фалшиви документи

Освен леките коли, около 1 милион мотоциклети са непроверени. Още един бич за пазара са фалшивите документи за извършен технически преглед, които се издават за по-ниска цена, като в някои случаи собствениците не знаят това. Най-добрият начин да се разбере дали прегледът е законен и пълен е да се получават при плащането подробни схеми.

Бази данни

Кръстосаната проверка на базите данни на министерството на транспорта и на министерството на финансите, така че да има ясна картина за непроверените коли, все още се разбработва. Целта е да могат да се налагат глоби и директно да се изпращат на собствениците на непроверени коли. Все още обаче не се прилага.

До скоро основната пречка за кръстосаната проверка са държавните центрове за преглед, в които до края на 2012 данните са вписвани на ръка и не са включени в електронна база данни. Въпрос на време е данните да бъдат внесени и да се направи кръстосана проверка на непроверените автомобили.

От министерството на транспорта обаче отбелязват, че освен проблема с базите данни на държавните центрове за преглед, има и още една пречка, която може да се премахне чрез законодателна поправка. Въпросното нарушение, както и всяко нарушение на правилника за движение, се удостоверява от пътна полиция. Така не могат да бъдат изпратени данни за нарушението без преди това да е наложена глоба то пътна полиция.

 

Категории: автомобили технически преглед винетки глоби
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus