Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Над 240 кметства са под блокада

19 Ноември 2012 / 16:11:17  Виктория Миндова
1014 прочитания

Над 240 кметства в Гърция от общо 325 са преустановили дейност със съгласието на общинските съветници и кметствата, като протест срещу идващите съкращения на служителите на безсрочен договор. Съкращенията са част от програмата за фискална консолидация на страната, която правителството договори със страните от Европа и Международния валутен фонд, за да продължи да получава помощно финансиране.

Стотици общински сгради и организации са блокирани от служителите и няма да обслужват гражданите, докато синдикалните органи не получат уверение от правителството, че няма да наложи уволнения. Понеделник 19 ноември е последната дата, в която кметовете трябваше да изпратят в министерството на държавната администрация списъците с имената на служителите на безсрочен договор. С тях министерството трябваше да установи кои служители и на кои длъжности могат да бъдат освободени, като част от реформата в организациите за местно самоуправление.

“Няма да позволим нито един служител от чистотата или друг отдел в кметствата да бъдат уволнени”, заяви главният секретар на синдиката на общинските работници (ПОЕ-ОТА) Янис Цунис. Пред GRReporter той поясни: “Сега искат да съкратят заетите на безсрочен договор, утре ще са служителите на постоянен договор. Всичко се прави, за да се предадат в ръцете на частниците общински услуги, които днес осигуряват работни места на обикновените хора”.

Блокадите на кметствата и общините са само първата стъпка, казват синдикалистите в решението им да възпрепятстват плановете на правителството да приватизира услугите. Във вторник тази седмица ОПЕ-ОТА обяви четиричасова стачка, която ще започне в 11 часа сутринта. Час по-късно свикват протестен митинг на площад Метаксургио. Той ще прерасне в поход до ресорното министерство, където представители на синдиката ще се срещнат с министъра, за да му поставят своите условия. Те искат правителството да оттегли плана за съкращения и да се откаже от отдаването на общински услуги в частни ръце. “Искат за следващите 25-27 години да превърнат кметствата в инкасатори на предприемачите, които ще поемат управлението на сметищата, чистотата и на други изпълнявани от нас услуги”, казват синдикалистите.

Техните действия се подкрепят от извънпарламентарни организации като Андарсия и Синсиката на заетите в държавната администрация (АДЕДИ). Те намират отпора на общинските служители за правдив и настояват в него да се включат и представители на други обществени групи.

Междувременно в понеделник в Солун трябваше да се изправят пред прокурор трима арестувани, които бяха задържани за нападение срещу германския консул по време на гръцко-германския форум проведен миналата седмица.

По време на форума протестиращи от общинските служби нападнаха и хвърлиха пластмасова чаша с фрапе върху германския консул в Солун Волфганк Хеслер-Обермайер, който беше посетител на двустранния бизнес форум. Арестуваните са на възраст 39, 47 и 53 години. Обвиненията са за израз за насилие, за опит нанасяне на тежка телесна повреда и нарушаване на общественото спокойствие. Разглеждането на делото бе отложено за 28 ноември тази година.

Общинските служители са категорични, че обвиненията срещу задържаните са неоснователни. Според тях полицията няма доказателства, че това са хората, които са нападнали консула. “Това е подход на държавните органи да сплашат работещите, за да не протестират срещу съкращенията”, заявяват синдикалистите. Те искат държавата да оттегли всички обвинения срещу задържаните и да бъдат пуснати на свобода. Последната информация сочи, че двама от тях са общински работници, а третият е зает в образователната система.

Категории: Общество кмества блокада стачки протести ПОЕ-ОТА
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus