Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Над 20 хиляди недоволни гърци излязоха пред парламента

25 Май 2011 / 22:05:30  Виктория Миндова
6036 прочитания

Движението „Негодуващите на Синтагма”, което започна от фейсбук събра, 20 хиляди гърци пред парламента в столицата. Те дойдоха да изразят недоволството си от всичко, което се случва в страната в последната година и половина и за разлика от предишни митинги, този път протестиращите не са представители на определени партии, синдикати, работни групи или държавни чиновници с намалени заплати, организирани от браншовите си съюзи.

Майки с деца, възрастни хора, младежи с бира в ръка, всички обединени от идеята, че политиката днес е погрешна и ако политиците не са готови да я променят, то народът трябва  да вземе нещата в свои ръце. Хората прииждаха от всички страни и запълниха площада с една цел - да покажат на управляващите, че трябва да се сложи край на хаотичните действия и часът на истината е дошъл. „Днес трябва да падне правителството”, коментира пред GRReporter млада журналистка от местна медия, която пожела да остане анонимна. Други граждани коментираха, че дори правителството на Георгиос Папандреу да подаде оставка, нищо по-добро не се очаква да дойде на власт.

Истината е, че за година и половина стачки и протести, нито една опозиционна партия или синдикална организация не успя да събере толкова много народ, колкото събитието обявено в социалната мрежа на фейсбук. „Молим всеки, който има намерение да създава проблеми и да използва насилие да натисне ‘Not Attending’ и да си остане вкъщи”. Създателите на събитието бяха категорични в манифеста си, че протестът ще е мирен и целта му е да покаже, че гърците не са съгласни да ги управляват хора, които не знаят какво правят. За няколко дни поканата за участие в протеста събра 25 хиляди души, които потвърдиха, че ще вземат участие в инициативата. Само между десет сутринта и пет следобед в деня на протеста над 12 хиляди души, натиснаха бутона "Посещавам" (Attending), до вечерта техният брой надмина 30 хиляди.

„В последната година и половина всеки ден се събуждаме и чуваме за нови мерки. Всички знаем, че промяна е нужна и жертви са нужни, но всичко направено до момента не само не дава резултат, а влошава както ситуацията в страната, така и позицията ни в Европа”. Това обясни млад мъж, който работи като шофьор в частна фирма и бе дошъл пред парламента, за да подкрепи инициативата. Той каза, че с повече от присъстващите няма никаква връзка, но моментът, в който на вече на всички им е писнало от некомпетентността и корупцията в държавата е дошъл. „Много от събраните тук са държавни служители, с дебели заплати или партийни членове на Нова Демокрация или ПАСОК, които през годините са се облагодетелствали по един или друг начин от системата. По принцип моите проблеми са доста по-различни от техните, но вече на всички е ясно, че нещата не могат да продължават, като по старому”.

Категории: Общество протест отчаяни Синтагма Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus