Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Моряците приключиха стачката, но пак са „на сухо”

30 Ноември 2010 / 16:11:53  Марина Николова
5024 прочитания

Рано сутринта тръгнаха пътническите кораби от всички пристанища в Гърция, след като приключи стачката на моряците и те се върнаха а своите работни места. Тяхната федерация реши днес сутринта в 6 ч. да прекрати осемдневната стачка, след като вчера правителството реши да раздаде призовки на всички протестиращи служители от пътническия флот, които бяха окупирали корабите. Някои от моряците скъсаха призовките, а други си ги прибраха, казват от Гръцката федерация на моряците. Движението на пристанище Пирея днес беше възобновено, пътници чакаха пред гишетата на компаниите да си купят билети, а други се качваха на "делфинчета", за да отплават към близките острови от Сарониеския залив.

„След като вчера следобед започнаха да издават призовки за моряците, изпълнителната комисия на Гръцката федерация на моряците заседва на кораба „Крит” вечерта в 9 часа и реши да продължи стачката, въпреки че вече бяха раздадни призовки. Според призовките моряците трябва да се явят на работното си място и са длъжни да следват кораба и ако не се подчинят, ще бъдат наказани така както реши прокурорът, като това може да означава дори да влязат в затвор за неподчинение. На заседанието вчера вечерта решихме, че стачката ще продължи само на пристанище Пирея”, казва за grreporter.info Янис Халас – главен секретар на Гръцката федерация на моряците (ГФМ).

„Вчера вечерта тръгнаха корабите от другите пристанища в страната, но нито един от корабите на Пирея. Не сутринта в шест часа синдикалната комисия заседава наново и реши да прекрати стачката и на пристанище Пирея. Нашето основно искане беше да се подпише колективен трудов договор, който собствениците на кораби не искат да подпишат. Искането ни е да се увеличат заплатите с 2%, което други съюзи са включили в договорите си със своите служители. Сега трябва да решим как и кога ще продължим с протестите. Моряците са много разярени от действията на правителството. Ние няма да отстъпим и искаме поне да подпишем колективен трудов договор”, допълва главният секретар на ГФМ.

Решението да бъдат изпратени призовки на моряците беше взето като крайна мярка от министъра на морските дела Янис Диамантидис , след като тристранната среща между министъра, председателя на федерацията на моряците Янис Халас и председателя на съюза на собствениците на пътнически кораби Апостолос Вентурис не доведе до резултат. По време на двучасовата среща Диамантидис предложи на синдикатите да пркртят стачката за три дни, така че „да се даде време за дискусия по висящите въпроси, които са свързани с исканията на двете страни.” От страна на собствениците на кораби се каза, че ако има дискусия и се стигне до резултати за някои от исканията, те ще подпишат колективния трудов договор, но не става дума за никакви проценти за увеличенията на заплатите.

От продължителната стачка на моряците, които вързаха корабите на пристанищата цели осем дни, най-много си изпатиха на островите, тъй като спряха доставките на хранителни продукти и стоки от първа необходимост. Цяла нощ на пристанище Пирея прекараха демонстриращи хора в подкрепа на моряците. Решението да бъдат рздадени призовки на моряците беше осъдено от Комунистическата партия и от лявата парламентарна коалиция СИРИЗА.

Категории: Актуално кораби моряци стачка флот
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus