Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Морето е моят живот

23 Октомври 2010 / 00:10:13  Емануела Карастоянова
3224 прочитания

За ползата от плуването вече всичко е казано и написано. Освен че е чудесно средство за разтоварване, то има и изключително благодатен ефект върху човешкия организъм.  Тренира сърцето, белите дробове, поправя кръвообращението, внимателно раздвижва ставите и укрепва мускулатурата на тялото. Този спорт предоставя физическо и психическо удоволствие, тъй като движението във водата е балсам за тялото и душата. Плуването съдейства за общото здравословно състояние не човека, а ефектът само от няколко изминати дължини може да се сравни с 1 час аеробика. Според изследвания при този спорт се изразходват 25% повече калории отколкото при други.  

Плуването укрепва стените на вените и възстановява еластичността на кръвоносните съдове. Ако жените плуват редовно намаляват риска от остеопороза с 50%. Още много неща могат да бъдат изредени за да докажем, че това е най-подходящият спорт за влизане в кондиция. Какво остава ако той бъде извършван в морска вода. Морелечението или таласотерапията е  популярен метод за лечение на не една болежка. Морската вода помога при заболявания на дихателните пътища, кожни болести, алергии, податливост към заразни болести и т.н.

В този смисъл държава като Гърция, заобиколена от три морета и с дължина на бреговата линия 13 676 км. може да се смята за благословена. Разкъсана на многобройни части, тя  има повече от 2500 острови, 165 от които са обитаеми. Ползата от плуването високо са оценили още древните гърци. Тези, които не са умеели да плуват някога Платон е смятал за необразовани. Според него такива хора са заслужавали презрение, тъй като в неговите очи те са се страхували да се изправят пред предизвикателствата. Такива хора днес в Гърция едва ли има. Морето е неизменна част от живота на всеки.

С Джени, жителка на Атина и майка на две деца се срещам за да  ми разкаже отново, този път вече официално, за любовта си към плуването и морето. Познавам жената от няколко години и всеки път, когато я видя си взимам спокойствие. Не казвам „успокоение”, защото при нея не решавам проблеми. Говоря за онова спокойствие, което може да заседне дълбоко в душата на човека, като морска скала. И като скала да не се поддава на вълните на морето. В случая на живота.  Защото като всички хора и тя е „ученичка” в неговия клас. Пише с тебешир на черната дъска и срича.. случка след случка. И все пак е някак различна. Слънчева и истински ведра. Носи със себе си от онзи вид светлина, който човек може да събере само из бреговете на морето. Докато събира миди, плува или строи замъци на пясъка.  Днес Джени ми сподели , че всъщност е на 64 години. Външният й вид сочи друго. Вижте снимката  и помислете...

 

Плувам откакто съм се родила

Плувам откакто съм се родила. Родена съм в Пирея и морето ни беше под къщата. Научих се да плувам от веднъж. Кръстникът ми ме хвърли в морето и... нямах избор.  Всичко беше на шега, разбира се. Сега морето е животът ми. То е невероятно красиво. Чувствам се друг човек, когато съм близо до него.

 

Плувам винаги с компания. Не обичам самотните плажове

След като се преместих от Пиреа, заживяхме със семейството ми в Пальо Фалиро. Там построихме къщата си, там се родиха децата ни. Живеехме около Флисвос. Докато живеехме там постоянно плувах. Всички жители на този район се занимават с плуване.  Сега обаче плажовете се промениха, замърсиха се и посещавам Вулягмени. Избирам места, на които можеш да се изкъпеш, да се освежиш и след дълго плуване да се отпуснеш за малко на шезлонга. Харесва ми да имам контрол върху нещата, затова не плувам в отдалечени, самотни райони.  А и ходя винаги с компания. Това се обикновено хора на моя възраст.

 

Плувам винаги, когато имам време

Ако е хубаво времето се старая да ходя на морето често. Правя го всеки път, когато имам време. Плувам най-малко по час. Често по час и половина, дори два. Ако съм с компания мога да плувам и два часа и половина. Плувам без да спирам. Не ме интересува толкова да се сдобия с тен, колкото да се движа.

 

Морето успокоява съзнанието ми

Морето е гимнастика. Успокоява съзнанието ми, много ми помага. Каквито и проблеми да имам,  докато плувам забравям за всичко. Дава ми настроение за работа вкъщи, имам повече желание за живот.  

Но зимата обикновено спирам. За щастие в Гърция тя трае кратко. Спирам да плувам в края на ноември и започвам отново през март. Това са само 3 месеца. От 22-ри декември денят става все по-дълъг и отново чакам лятото.  

 

Имаме прекрасно море

Имаме прекрасно море, но за жалост малцина се занимават с плуване сериозно. Струва ми се, че оценяваме значението на морето едва след определена възраст.  Човек може да се разтоварва и по други начини, разбира се. Някои предпочитат планината и алпинизма. Що се отнася до морето обаче, младите със сигурност не оценяват стойността му. Вместо да се движат във водата, те се излежават и се печат на слънце.  След  45-годишна възраст нещата се променят.

 

За фитнес залите

Гърция е благословена като място, ако става въпрос за море. Но младите предпочитат да тренират във  фитнес залите.  Работят върху конкретен мускул, потят се, натоварват се. И най-важното, не си почиват психически. А плуването е чудесно. Натоварваш цялото тяло и релаксираш.  От време на време и аз ходя на фитнес, но главно през зимата. Имам и вкъщи уреди за гимнастика, правя различни упражнения. Но едно е да си затворен във фитнес зала или вкъщи, друго е да си на чист въздух сред природа.

 

Категории: море плуване спорт Гърция живот
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus