Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Мобилизацията и матурите ръка за ръка в криворазбрана цивилизация

14 Май 2013 / 20:05:06  Виктория Миндова
1543 прочитания

Два часа увеличение на учебните часове на седмица и задължителни преназначения на учителите в средните училища запалиха фитила на поредната социална бомба в Гърция.

Данните на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) сочат, че гърцките учители са на последно място по човекочасове работа сред развитите страни.

Преди седмица правителството обяви, че за да се изравнят работните часове на гръцките учители със средно приетото в Европейския съюз, ще се увеличат от 21 на 23 учебни часа на седмица. В допълнение обявиха програма за преместване на учители в различни училища, за да не бъдат уволнени след закриването на едни образователни центрове и попълването на празни позиции в други.

Федерацията на учителите в средното образование (ОЛМЕ) реагира незабавно на промените, предложени от правителството. Синдикалистите обявиха, че ще предприемат към активни стачни действия по време на матурите на единадесетокласниците, ако държавното управление не оттегли предложението си. Двете страни седнаха на масата на преговорите в края на миналата седмица, но не се стигна до консенсус.

С ясното предчувствие накъде отиват нещата, правителството обяви още в неделя, че ще мобилизира всичките 88 хиляди гимназиални учители в държавната образователна система, за да предотврати провала на тазгодишните матури. В понеделник следобяд полицията започна да раздава по райони призовките за гражданска мобилизация на учителите, които все още не бяха взели крайното си решение дали стачката ще се осъществи или не.

Превантивната мярка на правителството обостри чувствителността на синдикалистите, които видяха в мобилизацията по време на учебните матури връщането на военната хунта в Гърция. В понеделник вечерта учителите направиха бърз протестен митинг срещу идващата мобилизация. Облякоха се в зелени униформи и скандираха пред парламента лозунги срещу правителството. Всичко в името на двата допълнителни часа работа в седмицата.

Социалните медии гръмнаха с поредица от коментари по повод поредната гражданска мобилизация (мярката беше приложена няколко пъти в последните три години – за пристанищните работници по време на летния сезон, за собствениците на камиони през 2010 и за служителите в градския транспорт в Атина през 2012).

Потребител на Туитър използва сартира, за да осмее решението на правителството да принуди учителите да не стачкуват по време на матурите: “Нямаме лекарстваа. Нищо не можем да направим, защото компаниите не ни продават, дължим пари./ Няма да има матури, стачкуват учителите – МОБИЛИЗАЦИЯ!”

Зад гърба на учителите обаче не стоят всички. Голяма част от гражданите не са съгласни учениците да станат жертва на борбата за надмощие между правителството и училищните синдикати. Това сочат и данните от социологическото проучване на компания МАРК, поръчано от телевизия Алфа. Според него 72% от запитаните смятат, че реакцията на учителите е преувеличена и не са съгласни със стачка в деня на матурите. Други 22% оправдават действието на учителите и смятат, че имат право да упражнят правото си на граждански протест без значение колко важен е периода за завършващите гимназия.

След като призовките започнаха да пристигат по домовете на педагозите, управителният съвет на учителския синдикат потърси помощ от Съюза на служителите в държавни сектор (АДЕДИ). Те поискаха от най-голямата синдикална сила, която закриля държавните чиновници да обяви 48-часова стачка в четвъртък и петък тази седмица. По този начин учителите се опитаха да заобиколят задължителното им явяване на работа поради гражданската мобилизация.

За голяма изненада на широката общественост АДЕДИ елегантно отказа да съдейства. Синдикатът обяви, че подкрепя напълно исканията на учителите, но не е съгласен да се обърква програмата на децата, които са се готвили цяла година за тежките изпити.

Във вторник след многочасово заседание с почти пълно мнозинство районните синдикални съвети на учителите в област Атика взеха решение, че ще проведат стачка в първия ден на матурите - петък 16 май 2013. В района Атина-център “За” активните стачни действия гласуваха 188 членове на синдиката от общо 200. В района на западна Атина са подкрепили стачката 425 членове на синдиката от общо 478 души. Подобни са данните и от други райони.

Без значение какъв ще е резултатът от поредния обществено-политически сблъсък, данните за състоянието на гръцката публична образователна система остават красноречиви. Журналистът Пасихос Мандравелис публикува в своя Туитър-профил таблица за броя на учебните часове на година на учител в различните страни. Данните на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) сочат, че гърцките учители са на последно място по човекочасове работа сред развитите страни.

Мандравелис отбелязва, че дори и с двата допълнителни учебни часа на седмица да бъдат приети от учителите, класирането на Гърция няма да се промени. Страната ще бъде с 477 преподавателски часа годишно, когато средно приетата стойност в страните-членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в 704 часа на годината. Журналистът отбелязва, че гръцките учители имат привилегията да работят 31 седмици на година, когато средноприетата стойност за страните от ОИСР е 38, 40 седмици в Австралия, а 42 в Дания.

Категории: Общество образование политика Гърция стачка мобилизация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus