Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Мобилизация за осигуряване на нормалното протичане на матурите

11 Май 2013 / 17:05:36  GRReporter
1580 прочитания

С 9 на 2 гласа синдикалистите от Федерацията на работещите в средното образование решиха вчера  да предприемат действия от първия ден на матурите. В отговор на това правителството взе вчера следобед  решение за мобилизация на преподавателите в понеделник, предизвикано от обществената нужда.

Този избор, който беше предизвестен предишните дни, когато управителният съвет на синдиката настоя да бъдат предприети такива действия, беше окончателно направен след срещата на премиера с министъра на образованието вчера на обед. Самарас е отбелязал необходимостта решението за мобилизацията да бъде съобщено веднага, въпреки факта, че до онзи момент не е имало все още решение на синдиката. Според министър-председателя е заявил, че не би могъл да рискува, очаквайки решението на преподавателите на 15 този месец, тоест 48 часа преди официалното начало на матурите. След това Самарас е говорил и с главния секретар на Министерския съвет Такис Балтакос дали е възможно юридически да има решение за мобилизация преди решението за стачка. Балтакос е потвърдил, че това е възможно, позовавайки се на обществената нужда. След това Самарас е дал нареждане на министър Арванитопулос да подготви решението. Той заяви, че правото на младите хора да участват в първия решаващ изпит в живота си в една спокойна среда е свещено. Според него решението на учителския синдикат за стачка по време на матурите ще създаде напрежение в сектора, както и неоправдани проблеми за хиляди семейства и превръща ученици и учители в заложници. Арванитопулос заяви, че правителството е длъжно да осигури нормална обстановка за провеждането на матурите.

Междувременно,една седмица преди началото на матурите учениците са в състояние на нервна криза, както и техните родители. Според тях, макар че исканията на учителите са оправдани, те е трябвало да изберат  друг момент за начало на стачката си, така че да не пречат на учениците и усилията от една цяла година да отидат напразно.

снимка: www.ethnos.gr

„Вярвам, че за учителите това е най-подходящият период да окажат натиск с исканията си, но е несправедливо за нас, които сме се подготвяли цяла година и точно преди изпитите се страхуваме още по една причина –кога ще започнат матурите” заяви за вестник Етнос Фотини ката от 4 Лицей в Илиуполи. Тя добавя, че се надява учителите да не стачкуват, а да поставят исканията си в друг момент.

По същия начин разсъждава и Ефи Пападимитропулу, ученичка в 30 лицей в Атина „Разбирам решението на преподавателите за стачка, но смятам, че е грешка моментът, който са избрали. С тази стачка не вредят на силния -в случая правителството, а на учениците. Мисля, че ученици и родители ще се изправят срещу тях, ако настояват за стачка по време на матурите”.

Загрижен е и ученикът Темис Яламас. „Не е възможно седмица преди изпитите да не знаем кога и дали ще се състоят. Вярвам, че преподавателите трябваше да изберат друг период. С тази стачка ни затрудняват живота”.

От своя страна председателят на федерацията на родителите на гръцките ученици Василис Тояс в изявление пред вестник Етнос се обяви против стачката по време на матурите, защото ще доведе израждане на самата стачка и ще даде оръжие в ръцете на правителството – да мобилизира учителите. Той поясни, че федерацията не застава срещу учителите. Мария Дели, председател на дружеството на родителите в Пирея заяви, че децата имат право да се явят на изпити. Тогава се решава животът им и учителите трябва да са много внимателни.

От министерството на образованието заявиха в отговор на решението на синдикатите да започнат стачка по време на матурите, че дори и ако една синдикална организация стачкува, това ще доведе до отмяна на матурите в цялата страна. От там подчертаха, че изпитите няма да бъдат отложени дори и с един ден и ще се вземат всички мерки те да протекат спокойно, включително и чрез мобилизация.

Вчера синдикалистите решиха с 9 на 2 гласа да стачкуват 24 часа през първия ден на матурите – 17 май, както и още пет дена от 20 до 24 май. Следващия вторник ще се организират заседания на синдикалните организации по места, за да вземат решение за стачката. На следващия ден представители на всички организации ще вземат окончателно решение.

Започваме голяма стачна борба, заявиха преподавателите. Председателят на  синдиката Никос  Папахристос каза, че ще поиска още една среща с министъра на образованието и подчерта, че „преподавателите реагират на решението на правителството за принудителни премествания на хиляди постоянни учители, както и на уволнението на 10000 временни”, допълвайки, че ако правителството оттегли нареждането – и те ще направят отстъпки. Коментирайки агонията на учениците, Папахристос каза, че учителите са в много лошо психологическо състояние, принудени да вземат подобно решение, а решението на правителството за мобилизация е пълен упадък.

Междувременно, Нова Демокрация изключи от редиците Никос Папахристос, който е и секретар на партията. От там нарекоха решението на синдиката за стачка антиобществено,   

Частните учители се обявиха срещу стачката по време на матурите, след като министърът на образованието на среща с тях обещае да изпълни основните им искания.

В подкрепа на исканията на учителите се обяви СИРИЗА и прехвърли отговорността за стачката по време на матурите върху правителството.  След няколкодневно колебание от партията не отговарят обаче ясно дали подкрепят стачка по време на националните матури. От СИРИЗА настояха правителството да обеща, че няма да съкрати никой учител и няма да затваря училища. Според тях правителството държи за заложници цялото общество за да може да приложи договорките по меморандума за разрушаване на държавното образование.

Категории: матури стачка учителски синдикат Министерство на образованието
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus