Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Младите в Китай харесват Гърция

15 Октомври 2010 / 23:10:25  Емануела Карастоянова
1068 прочитания

 

 

За качествата на Гърция като туристическа дестинация няма нужда да убеждаваме никого. Славното минало и антична култура в комбинация с красивите острови и почти вечното лято са магнит за всеки турист. И макар настоящето далеч да не е толкова славно колкото миналото, надеждата за по-добри дни на моменти успява да избърше от прахта „омърлушения” чар на Гърция и... нейната столица. С очаквания и надежди да се срещнат с този чар идват туристи от цял свят, в това число и от Китай.  

Дали заради интереса на Китай да помогне на Гърция да изплува от икономическата криза или просто случайно, напливът на туристи от Китай напоследък видимо се е засилил. Прави впечатление, че Атина посещават особено много китайски младежи. Те обикалят на групи центъра на града и оглеждат стоките в почти всеки магазин. Най –лесно можем да ги открием в луксозните магазини на ул. Ерму, на площад Синтагма и в търговския Hondos Center на площад Омония. „Идват на групи и купуват доста неща. Избират главно маркови  стоки. През последния месец наистина имаме много  клиенти от Китай”- казва продавачка в един от обувните магазини на Hondos Center.

Освен организирани групи, атинските улици напоследък украсяват и все повече влюбени двойки с с екзотична красота. Жадни за културния живот, който гръцката столица предлага, някои от тях отварят дори вратите на изложбения център Технополис. Атина е станала романтична дестинация...

Какво всъщност кара китайските младежи да посещават напоследък гръцката столица? Ето какво казва Xu Ke, 28-годишно момче от Пекин, което в топлия октомврийски следобед се разхожда из улица Ерму с карта в ръка. „Гърция е много известна туристическа дестинация не само у нас, но и в целия свят. Много са хората от Китай, които искат да дойдат на екскурзия тук... Знае се, че климатът е добър и населението е приятелски настроено. Мястото е много красиво, хората са  мили и ми допадат”- казва Xu Ke. Xu добавя, че в страната му кризата в Гърция се коментира главно по новините, по малко от обикновените хора. Обсъжда се желанието на различни инвеститори да помогнат на гръцката икономика. „Но всъщност откакто съм тук виждам, че нещата са съвсем нормални”- констатира с учудване Xu. Що се отнася до това, което вълнува всеки един турист, цените, той заявява: „Бил съм във Франция, Германия, Белгия и много други европейски държави. В сравнение с тях тук не е много скъпо. Цените в някои случаи са дори по-ниски от Италия. Със сигурност е по-евтино отколкото в Англия или Франция”.

Все пак, привкусът на стачките не е убегнал на момчето. То е имало лошия късмет да се отправи към Акропола, в деня в който той потъна в сълзотворен газ. „Когато от рецепцията на хотела ми казаха, че на Акропола има демонстрация бях шокиран”- смее се. Посещението си на едно от най-славните места на света успява да направи ден по-късно.

А какво не му харесва в Атина? Такситата. „Не всички шофьори говорят добре английски и понякога е малко трудно да комуникираш с тях. Това е нещо, което ме затруднява доста”-заключва Xu и твърди, че иначе всичко друго е наред.  

Категории: Атина туристи Китай младежи наплив криза инвестиции помощ
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus