Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Министър отива на съд за списъка Лагард

13 Януари 2014 / 11:01:07  GRReporter
846 прочитания

Престъпните действия, за които бе обвинен бившият министър на финансите Георгиос Папаконстантину не се покриват с давност, постанови Съдебният съвет на Върховния съд в неделя. Според източници решението е било взето единодушно от висшите магистрати.

Съдиите постановиха, че двете поредни изборни надпревари през 2012 не са довели до давност на нарушенията на закона, които е направил министърът в правителството на ПАСОК и Георгиос Папандреу, понеже избраният на 8 май парламент е заседавал само за един ден.

Така магистратите отвориха пътя за започването на разпити във връзка със списъка Лагард и явяването на Папаконстантину пред Специалния съд. Обвиненията срещу него са фалшифициране на документ и измама по време на изпълнение на служебни задължения в степен углавно престъпление и превишаване на правомощията в степен наказуемо обвинение. Според обвинителния акт той е фалшифицирал списъка Лагард с цел да изтрие от него имената на две свои братовчедки и техните съпрузи.

Първите публикации за наличието на списък с имената на гърци, които имат големи депозити в швейцарска банка се появиха през есента на 2012. Този списък бе поискан от Папаконстантину от тогавашната му колежка във френския кабинет, а днес директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард и затова носи нейното име.

В показанията си пред парламентарната комисия за институциите и прозрачността Папаконстантину заяви, че след като разгледал списъка дал на бившия директор на Службата за борба с финансовите престъпления Янис Капелерис 20 от имената и му наредил да разследва доколко данните в него са верни. Освен това, през юни 2011 и малко преди да напусне поста си във финансовото ведомство Папаконстантину предал целия списък на новия директор на Службата за борба с финансовите престъпления Йоанис Диотис с цел да проведе разследване. Заслужава да се отбележи, че през септември 2012 в интервю за голям гръцки вестник настоящият финансов министър Янис Стурнарас заяви, че списъкът Лагард не се намира в министерството.

През декември същата година гръцките съдебни власти изпратиха списъка във Франция за сравнение на данните в него. Проверката установи разлики и по-конкретно, че от гръцкия му „вариант” липсват имената на роднините на Георгиос Папаконстантину. Веднага след разкритията бившият министър бе отлюспен от ПАСОК по заповед на лидера на партията Евангелос Венизелос.

Въпреки това Папаконстантину продължи да настоява, че не е правил никакви поправки в списъка. Преди година парламентът състави комисия, на която нареди да разследва случая. Тя завърши работата си с доклад, с който поиска от пленума да изпрати случая в съда. Решението на парламента бе взето с голямо мнозинство на 16 юли 2013.

След вчерашното решение на магистратите от Върховния съд се очаква започването на процес срещу бившия министър.

Категории: Криминална хроникаПолитика списък Лагард Георгиос Папаконстантну Върховен съд процес
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus