Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Фамилия Папаконстантину са главни заподозрени за четири углавни престъпления

04 Януари 2013 / 19:01:23  GRReporter
1264 прочитания

Роднините на бившия финансов министър Георгиос Папаконстантину - Елени Папаконстантину, Симеон Сикиардис и Андреас Росонис са главните заподозрени според прокурорските обвинения за извършването на четири углавни престъпления и едно нарушение. Всички обвинения са свързани с опита техните имена да се извадят от вече всеизвестния списък Лагард, който включва хиляди имена на богати гърци със сметки в швейцарския клон на HSBC.

Обвиненията са за подбуда за подправяне на държавен документ, за злоупотреба спрямо държавата, за пране на пари и за данъчна измама, която ощетява публичния сектор с повече 150 хиляди евро. Нарушението е свързано с подстрекателство към незаконна дейност.

Прокуратурата даде отсрочка до следващата седмица на тримата обвинени, за да подготвят своите показания. По същото време се очаква и самият Георгиос Папаконстантину да се изправи пред прокуратурата, за да даде обяснение защо и по какъв начин имената на братовчедка му, мъжът й и съпругът на друга негова роднина са били отстранени от списъка по време на неговото управление в министерството на финансите.

Георгиос Папаконстантину категорично отказва да поеме отговорността, която му се преписва. “Ако списъкът е бил променен и още повече с премахването на имената на мои роднини, съдебните органи ще трябва да разследват незабавно случая и да установят кой е имал мотив да направи подобно нарушение, за да ме инкриминира”, заява пред изданието Неа. Той настоява, че няма никаква връзка с повдигнатите му обвинения, но все още не е представил доказателства, които да го оневиняват. “Нямам нищо общо с това престъпление. По начина, по който е представено, то пряко ме засяга, защото става въпрос за вмешателство, от което нямам никаква полза”, продължава той и завършва изказването си, че няма намерение да става изкупителна жертва на никого.

Бившият министър не само отрича лично да е изтрил имената от списъка Лагард, но отбелязва, че данъчното разследване, което бе наредил да започне преди да напусне поста си е било прекратено без обяснения. Той не назовава имена, но явно прехвърля отговорността за “преработването” на списъка с имената и банковите сметки на богатите гърци върху Евангелос Венизелос, който пое финансовото министерство след него.

Скандалите за корупция в Гърция започнаха да изникват като гъби след дъжд със задълбочаване на кризата. Досега правосъдието не успява убедително да се справи с постановяване на законността, което увеличава общественият натиск да се разплете случаят със списъкът Лагард. В широката публика цари мнение, че най-големите нарушители в Гърция винаги остават ненаказани и този път гражданите искат правосъдие. Засега все още не се знае дали Георгиос Папаконстантину е изкупителна жертва на политическата система, която иска да прикрие други нарушения от близкото минало или е наистина виновен за укриване на недекларирани средства на свои роднини.

Според последната информация представена от неделното издание на Етнос, Папаконстантину твърди, че знае кой е променил списъка Лагард. Все още не се назовават имена, но бившият министър е решен да докаже невинността си.

Категории: ИкономикаПазари Папаконстантину списък Лагард корупция Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus