Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Официалният списък Лагард

22 Март 2013 / 14:03:48  GRReporter
2423 прочитания

В списъка фигурират зашеметяващо високи депозити на корабни магнати, университетски професори, съпруги на бивши министри, рекламни агенти, индустриалци, лекари и адвокати. Много от тях са били в миналото или продължават да се намират близо до различни политически партии.

След продължилите с месеци слухове и спекулации оригиналният списък Лагард пристигна в гръцкия парламент. Преди да достигне в ръцете на членовете на парламентарната комисия, която разследва случая той премина през Службата за борба с финансовите престъпления.

Някои от имената в списъка са много известни, други пък са абсолютно неизвестни на широката общественост.

Например на първо място фигурира името на Мария Пандели в влог в размер на 562 896 546 долара. В показанията си пред членовете на парламентарната комисия тя заяви, че парите не са нейни и е просто служител, който управлява сметка на взаимен фонд.

На второ място е Соломон Левис с депозит в размер на 557 938 829 долара, чието име се появява сред титулярите и на други сметки. GRReporter не успя да открие информация за източника на неговото състояние.

Трета е Пинелопи Сапундзи с депозит 108 586 482 долара. Тя е представена като мениджър по експорта на компания Sapountzi P. SA, която се занимава с внос и търговия на санитарен фаянс, смесители, аксесоари за баня, дървени подове, резервни части за автомобили, машини за обработка на вода и плувни басейни.

На четвърто място с 80 619 625 долара е учредителят на консорциума Capital Manager Advisors (CMA) Multi Hedge Ltd, Саби Мионис. Той не се яви за показания пред разследващата парламентарна комисия, но в писмо до нейните членове обясни, че управлява чужди капитали. Саби Мионис е потомък на семейство с емблематично присъствие сред еврейската общност в Гърция, който в даден момент реши да замине за Израел, където бе назначен за говорител на армията. Роден е в Атина през 1969. На 19-годишна възраст получава стипендия от американския университет Brandeis. След завършването си е назначен за за управител на инвестиции в американската инвестиционна банка Donaldson (DLJ). През 1998 се връща обратно в Гърция, където учредява инвестиционната компания СМА заедно с Ангелос Метаксас – син на създателя на световноизвестната марка коняк в края на 19-и век.

Ангелос Метаксас е 14-ти в списъка на Лагард с влог 44 569 352 долара. Компанията се занимава с управление на рискови капитали. През 2000 година компанията достига своя пик, след като имуществото й се оценява на 3 милиарда долара. Преди няколко години името на Саби Мионис се намираше в класацията на 50-те водещи бизнесмени с компании за управление на рискови капитали на авторитетното британско списание „The business”.  

През 2006 компанията е откупена от  банковия холдинг EFG International – част от финансовата групировка на Спирос Лацис със седалище в Цюрих. Десет дни по-късно Саби Мионис заминава за Израел.

Всички депозити на първите 78 имена в списъка – физически лица и компании са над 10 милиона долара. 282 титуляри имат по над 2 милиона, като първите 116 в списъка имат депозити за над 6 милиона долара.

На 29-о и 30-о място се намират собствениците на медийната група Пигасос Фотис Боболас и Мария Бобола с влогове 23 750 088 и 21 591 197 долара. Съветникът на гръцкия премиер Ставрос Папаставру е на 145-о място с 5 397 856 долара. В същия размер са вложенията и на неговия баща Николаос, майка му Фани, както и на офшорната компания stabri Unlimited.

Братовчедките на бившия финансов министър Георгиос Папаконстантину и техните съпрузи са на 391-о място. Според списъка в сметката им, която е обект на разследване от парламентарната комисия има 1 222 000 долара.

Ставрула Кураку – съпруга на Янос Папандониу, също бивш министър на финансите заема 269-а позиция в списъка с вложения вразмер на 2 134 775 долара.

Точно преди нея се нарежда компанията Telesis Investments Bank SA с 2 158 452 долара.

Службата за борба с финансовите престъпления и икономическите прокурори продължават проверките в списъка, като сравняват данъчните и имуществените декларации на титулярите на сметките.

Пълния списък Лагард можете да разгледате тук.

След показанията си през комисията в парламента, Мария Пандели изрази гнева си за злепоставянето, на което както заяви е била подложена след първата поява на списъка. В изявленията си пред журналисти тя изрази гнева си за начина, по който бившият министър Георгиос Папаконстантину я е „забъркал в тази история”. В допълнение подаде иск срещу него, с който иска да й бъде изплатено парично обезщетение в размер на 400 000 евро за това, че я е посочил като титуляр на най-високата сметка в списъка на Лагард.

В иска си Мария Пандели посочва, че е просто служител в компанията Capital Manager Advisors (CMA) Multi Hedge Ltd. Тя заяви, че позицията й е била и е „internet user”, а не “beneficiar owner” на огромната сметка.

Категории: Политика списък Лагард депозити Георгиос Папаконстантину Маргарита Папандреу
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus