Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Парламентът иска съдебен процес за Георгиос Папаконстантину и списъка Лагард

04 Юли 2013 / 16:07:30  GRReporter
775 прочитания

Гръцкият парламент изпрати случая на бившия министър на финансите Георгиос Папаконстантину в съда. Той ще трябва да отговаря по обвиненията за фалшифициране на документ и измама по време на изпълнение на служебни задължения в степен углавно престъпление и превишаване на правомощията в степен наказуемо обвинение. В парламентарния доклад също се посочва, че конкретните престъпления не се покриват от срок на давност.

В доклада, който носи подписите на депутатите от Нова демокрация, ПАСОК и Демократичната левица се посочва: “повече от очевидно е, че престъпните действия фалшифициране на документ, служебна измама и превишаване на правомощията са били извършени по времето, когато Георгиос Папаконстантину заемаше поста на финансов министър”.

В същото време комисията, която разследваше случая със списъка Лагард завърши своята работа с викове, които са се чували до приземния етаж на парламента. Нейният председател Христос Маркоянакис свика заседание, за да се обсъди и гласува заключителният доклад, който обаче така и не беше представен на членовете. Въпреки това председателят заяви, че гласуване трябва да има.

Представителите на СИРИЗА и Независимите гърци поискали да им бъде предоставен срок, за да могат да внесат своите доклади, но искането им не беше прието. По време на заседанието имало няколко словесни “престрелки” между председателя Христоя Маркоянакис и депутатката от СИРИЗА Зои Констандопулу, която заявила, че “дори и хунтата не е действала по този начин”. В отговор депутатът от ПАСОК Константинос Ригас я нарекъл “смешница”. Подобни реплики отправил и депутатът от Независимите гърци и адвокат Василис Капернарос, който посочил че “хунтата поне е имала самоуважение и не е действала толкова провокативно”.

От СИРИЗА внесоха протестна нота до председателя на парламента и поискаха да се проведе ново заседание. Според основната опозиционна партия в противен случай процедурата ще е невалидна.

Комунистическата партия внесе свой доклад, който също включва трите обвинения за бившия финансов министър. Паралелно с това обаче търси отговорност и от бившия премиер Георгиос Папандреу, “който е знаел за съществуването на списъка”, както и от днешния вицепремиер Евангелос Венизелос “затова, че не го е оползотворил”.

От своя страна Златна зора също внесе собствен доклад, но не в парламента, а “пред народа и гръцкото правосъдие”. Ксенофобите търсят наказателно гонение за Георгиос Папаконстантину, Евангелос Венизелос и Георгиос Папандреу за “сформиране на престъпна групировка”.

Категории: Политика Георгиос Папаконстантину парламентарна комисия списък Лагард обвинения
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus