Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Милион и половина изследвания със скенер си правят гърците на година

16 Септември 2014 / 16:09:52  GRReporter
1314 прочитания

Пилеенето на средства около диагностичните изследвания в Гърция продължава с пълна сила въпреки икономическата криза. На всеки четвърти здравно осигурен грък се пада по едно изследване със скенер, ядрено-магнитен резонанс, или изследване с триплекс ехограф. Броят на изследванията се увеличава непрекъснато, а само посочените три изследвания струват годишно 170 милиона евро на Организацията за предоставяне на здравни услуги. От там говорят за «предизвикано търсене», като имат предвид, че лекари и диагностични центрове завишават изкуствено необходимостта от изследвания. Председателят на Организацията Димитрис Кондос заяви, че в периода август 2013 – юли 2014 броят на въпросните изследвания е нараснал значително. Според него този завишен брой изследвания не само е причина за огромните финансови проблеми на здравеопазването, но и представлява сериозен проблем за общественото здраве.

Неотдавна публикувани данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие изглежда потвърждава тази констатация:

Гърция е страната с едни от най-малкото посещения на гражданите при личния им лекар (4 посещения на човек годишно). Германците ходят повече от два пъти по-често при своя лекар (9,7), а почти двойно по-често посещават лекаря си испанците (7,4) и италианците (7,2).

Въпреки по-малкия брой посещения на личния лекар обаче, в Гърция броят на изследванията с ядрено-магнитен резонанс на глава от населението е почти два пъти по-голям отколкото в Германия. Също така сред 34-те страни-членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Гърция се нарежда на 4-то място по брой на изследванията със скенер.

Т.е. с двойно по-малко посещения при своя лекар гърците си правят двойно повече изследвания със скенер, ядрено-магнитен резонанс и триплекс ехограф. С други думи, гръцките лекари изписват такива изследвания три или четири пъти по-често от европейските си колеги.

Показателен е още един факт: броят на извършените пап-тестове (цитонамазки) при здравно осигурените гъркини всяка година е значително по-малък от този на мастографиите (187 136 срещу 815 349). Това означава, че гъркините си правят четири пъти по-често мастография, отколкото пап-тест.

Пап-тест

Професорът по цитология Петрос Каракицос подчертава, че Гърция е първата европейска страна, в която минимално позволената възраст за провеждането на пап-тест е 21 години, докато европейските директиви препорчват 25 години.

През 2013 годишната стойност на пап-тестовете в Организацията за предоставяне на здравни услуги е възлизала на 1,24 милиона евро, като е доста завишена в сравнение със сумата през 2012 (948 457 евро). Увеличен е и броят на извършените изследвания (187 136 през 2013 срещу 142 411 през 2012).

Тенденция към увеличаване се наблюдава и при мастографията. През 2012 Организацията за предоставяне на здравни услуги е изплатила 673 786 изследвания (5,4 милиона евро), брой, който миналата година се е повишил до 815 349 изследвания на стойност 6,5 милиона евро.

Подобно е положението и при изследванията на простатния специфичен антиген (PSA – Рrostatic Specific Antigen), с който се установява рак на простатата – през 2012 са били извършени 429 584 такива изследвания на стойност 6 милиона евро, а през 2013 – 617 351 изследвания на стойност 8,6 милиона евро.

Според Димитрис Кондос, целта не е да бъде намален броят на изследванията, а да се засили превенцията. Данните показват, че все още остава малък броят на жените и мъжете в Гърция, които се подлагат на профилактични прегледи.

 

 

Категории: изследвания скенер ядрено магнитен резонанс Организация за предоставяне на здравни услуги
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus