Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Международният валутен фонд предупреждава, че 50-процентното орязване на гръцкия дълг вече не е достатъчно

30 Декември 2011 / 11:12:52  GRReporter
3708 прочитания

Международният валутен фонд предупреждава, че 50-процентното орязване на гръцкия дълг вече не е достатъчно, съобщава Дау Джонс като цитира два независими източници от фонда. Според тях опрощаването на половината от гръцкия дълг вече не може да гарантира, че страната ще е в състояние да обслужва останалата половина. Причината според икономистите от Вашингтон е, че икономическата ситуация в Гърция рязко се е влошила и икономическите показатели ще претърпят нова корекция, след направената преди месец. Именно тези нови коригирани показатели за състоянието на гръцката икономика показват, че страната няма да е в състояние да обслужва намаления наполовина дълг, а ще се наложи ново, по-смело окастряне.
    Както е известно МВФ не участва директно в преговорите PSI за участието на частните кредитори в опрощаването на гръцкия дълг, а има статут на наблюдател. Но от статута на организацията се изисква страната, на която се отпускат кредити да е в състояние да обслужва дълга си. Това е изключително лоша новина за гръцкия финансов сектор, който така или иначе се задъхва под тежестта на 50-процентния haircut и опасността от национализиране на банки и окрупняване на застрахователни компании да е по-чувствителна от всякога.
    Атинската борса приключва годината с три банки по-малко на таблото си. Proton Bank и TBank завършват безславно 2011, тъй като попаднаха в оздравителен статут, а банка Емборики сама напусна борсата. Очаква се примерът й да бъде последван и от банка Геники. Това обаче е нищо в сравнение с очакванията на самите банкери за неблагоприятни новини в сектора им още в първите седмици на новата година, когато преговорите за PSI Plus ще приключат, а Black Rock Solutions ще оповести резултатите от проверката на кредитните досиета на гръцките банки.
    Основната цел на банкерите е на всяка цена да избегнат услугите на Фонда за финансова стабилност, които на практика ще доведат до национализирането им. Колкото и банки да успеят да останат частни, картината на финансовия сектор в Гърция ще е коренно различна от днешната, дори и след отшумяването на кризата. Те ще имат вече изцяло различна кредитна политика и доста по-различно представяне във възникващите пазари.
    Изпълнителният директор на Националната банка на Гърция Апостолос Тамвакакис предрича, че 2012 ще е най-трудната година за гръцките банки в цялата им история. “Не става дума просто за голямо предизвикателство, а за борба за оцеляване, от чийто резултат зависи дали гръцките банки ще успеят да подкрепят една икономика, която затъва във все по-голяма рецесия”, констатира той. А президентът на банка Пиреос Михалис Салас употреби глагола “ударени”, за да определи ефекта на орязването на дълга и на проверката на Black Rock Solutions върху гръцките банки.
    Твърде интересно е и състоянието на застрахователния сектор в Гърция, който също е “ударен” от доброволното участие на частните кредитори в опрощаването на гръцкия дълг. В допълнение влизането в сила на директивата Solvency II, което се очаква да стане не по-късно от 2014 ще нанесе сериозни корекции в карнината на сектора. В случая на 50-процентен haircut  на гръцките ценни книжа застрахователните компании губят около 2 милиарда евро, при по-висок haircut загубите им ще са още по-значителни. Те ще трябва да се покрият или от увеличаване на капитализацията им, или от навлизането на стратегически инвеститори - възможност, която се преценява изключително трудна при сегашното състояние на финансовия сектор не само в еврозоната, а и в целия свят.  Експерти смятат, че застрахователните компании имат по-голям интерес да купуват застраховки и досиета на клиенти, отколкото цели компании.
    Solvency II поставя още по-големи изисквания за капитализацията на застрахователните компании. Тези от тях, които успеят да оцелеят от PSI ще трябва веднага да се настроят да отговорят на тези нови изисквания и тогава сливанията ще са неизбежни.

Категории: PSI Black Rock Solutions гръцки банки атинска борса застрахователни компании haircut МВФ
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus