Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ликвидират "лошата" ТБанк

18 Декември 2011 / 16:12:40  GRReporter
1314 прочитания

В Пощенска банка се прехвърлят депозитите, трудовите договори и активите (кредитни портфейли и ценни книжа) на TБанк, която е в ликвидация.

Това решение бе взето от Банката на Гърция в събота, след неуспешните опити на ΤБанк (бившата Аспис Банк) да се справи с капиталовите си проблеми.

По този начин се гарантират депозитите на вложителите и съдбата на работещите в банката. «Лошите» активи на TБанк, като просрочени кредити и искания от фалиралото застрахователно дружество Commercial Value, ще бъдат покрити от Фонда за гарантиране на влоговете (ΤΕΚΕ) в рамките на закон 3601/2007, изменен неотдавна със закон 4021/2011.

Според информации, загубите, които ще бъдат покрити от Фонда възлизат на минимум 600 млн. евро. Точният размер на загубите ще бъде оповестен в следващите дни.

Нека припомним, че Пощенска банка притежаваше дял от 33% в ТБанк, след увеличаването на капитала в началото на 2010, в рамките на спасителния план, изготвен с цел преодоляване на проблемите, пред които бе изправена банката.

Настъпването на кредитната криза и сериозните финансови проблеми на компаниите от групата Аспис, чийто основен акционер бе Павлос Псомиадис, наложиха влизането на Пощенска банка в акционерния капитал на банката.

Съобщението на Банката на Гърция

Както се отбелязва в съобщение на Банката на Гърция, проведена бе предвидената в чл. 63д от З. 3601/2007 конкурсна процедура за намиране приемник на депозитите и дейностите на ТБанк.

В резултат на тази процедура депозитите, трудовите договори и активите (кредитни портфейли и ценни книжа) на ТБанк се прехвърлят в Пощенска банка.

Пощенска банка поема продължаването на дейността на ТБанк, а разликата между прехвърляните активи и пасиви ще бъде покрита от Фонда за гарантиране на влоговете, съгласно закона.

Лицензът на ТБанк бе отнет и бе обявена ликвидацията й, като за ликвидатор бе определен Йоанис Галанопулос.

С прилагането на новите разпоредби за оздравяване на финансово-кредитните институции по отношение на ТБанк, се гарантират всички влогове на клиентите й, както и гладкото продължаване на дейността й, която ще се извършва от сегашния персонал и в наличната мрежа от клонове.

 

 

 

 

Категории: ТБанк ликвидация Аспис банк Национална банка на Гърция Фонд за гарантиране на влоговете
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus