Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Proton Bank – банката с многото приятели

12 Декември 2011 / 15:12:16  GRReporter
2143 прочитания

Новите разкритията по скандала с Proton Bank, до които достигнаха надзорниците на Банката на Гърция дадоха и ново име на финансовата институция създадена от предприемача Лаврентис Лаврентиадис – „банката с много приятели”. Оказва се, че обвинението за незаконно присвояване на около 51 милиона евро, което бе отправено на Лаврентиадис е само върха на айсберга, защото измамите, които общо са направени чрез комбинация от търговски сделки и подставени лица са на стойност десет пъти по-големи от началната сума. Констатацията на надзорниците от Банката на Гърция сочи, че кръг от бизнесмени и предприемачи с общи интереси свързани с компаниите на Лаврентиадис са ползвали банката и депозитите на гражданите като лична каса. Гръцките медии съобщават, че не са били спазвани основни правила за отдаване на кредити, отпускани са преференциални заеми за десетки милиони евро на тесен кръг от приятели и познати на Лаврентиадис, които са били използвани да се закупуват части от фармацевтичната Alaps и други предприятия, като по-този начин парите са се местили от единия джоб на предприемача в другия.

Данните от разследването сочат, че има допълнителни загуби от управлението на Alaps в размер на 20,1 милиона евро, след като Proton Bank финансира придобиването на дъщерните дружества на компанията. Кредити за изкупуване на страничните фирми на компанията-майка (Alaps) са били отпуснати от банката на Лаврентиадис на други компании, в които той е имал бизнес интерес. Deutsche Bank са били консултанти преструктуриране на холдинга на Лаврентиадис, като съветът, който са дали е бил предприемачът да разпродаде страничните си предприятия и да съсредоточи силите в производството във фармацевтичния сектор, който се очаква да се развие сериозно след реформата в държавната здравно-осигурителна система. Съветът е бил последван, но разпродажбата е станала в непрозрачни условия и с подставени лица. Надзорниците от Банката на Гърция са установили, че Proton Bank е отпуснала за изкупуването на дъщерни компании 524 милиона евро, от които 490 милиона евро са били прехвърлени към Alaps. По този начин парите на вложителите в банката са отишли в джобовете на Лаврентиадис.

Финансирането на придобиванията е било извършено със светкавична скорост и само за два дни от седми до девети юни 2010 кредитите за милиони евро са били отпуснати и из купуванията са били завършени. Поради краткия срок на реално компаниите не са могли да завършат формално някои процедури и надзорниците са отчели някои нередности. В много случаи фирмата, която е закупила някое от дъщерните дружества на Alaps е била създадена само дни преди извършването на реалната сделка. Типичен пример за светкавичното обслужване на „някои клиенти” е сделката с фирмата Rovinvest на Софоклис Ровис, която е придобила на девети юни 2010 компаниите Provet и „Ветеринарно снабдяване” със средствата от облигационен заем от 57,6 милиона евро. Управлението на Rovinvest е подало официално искане за финансиране към Proton Bank с факс на осми юни 2010. Заемът е бил одобрен в същия ден от Комисията по кредитите на банката с решение 1484/8.6.2010 и е бил предоставен на следващия ден, девети юни 2010. Държавните одитори са установили, че заемът е бил отпуснат, без да се изискват никакви гаранции, които са били внесени много по-късно на 16 юни същата година.

На същите дати и със същите процедури е било финансирано придобиването на Alaps Medical & Diagnostics от компанията Νovo Atreus, която е 99,2% собственост на Янис Байлан. Неговата компания е била създадена с професионалната помощ на нотариуса Екатерина Пелеки, която е позната на гръцката общественост, като съпруга на бившия министър от Нова демокрация Георгиос Вулгаракис и от забъркването й скандала Ватопед от преди няколко години. Между седми и осми юни 2010 е била закупена и трета компания с наименование „Медик” от First Aid Care, която според констатацията на надзорниците е била създадена само няколко дни преди прехвърлянето. Основаването й е регистрирано на първи юни 2010 от Андонис Рогопулос. Той е главен изпълнителен директор на компанията „Карайскаки”АД, която управлява футболния стадион на ФК Олимпиакос и е 50% собственост на познатия ни вече от Proton Bank и Alaps Лаврентис Лаврентиадис. Оказва се, че както и да се погледнат нещата Лаврентиадис дава кредити от своята банка на свои хора, за да купуват неговите дъщерни фирми. Придобиването е финансиран с 60 милиона евро от Proton Bank и има сходни проблеми с гореспоменатите придобивания, както в способността да бъдат обслужвани кредитите, така и с процесите по тяхното отдаване.

Категории: ИкономикаКомпании Proton Bank Лаврентис Лаврентиадис измами фалшиви заеми
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus