Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Банка Емборики излезе от Атинската борса

23 Септември 2011 / 15:09:09  GRReporter
1707 прочитания

Гръцката банка Емборики оттегли акциите си от Атинската борса. На днешното извънредно общо събрание акционерите на финансовата институция решиха да отправят официално искане към Комисията по ценните книжа за изход от борсата. 94,99 от акциите на Емборики принадлежат на френската Credit Agricole SA и 5 на сто на компанията Sacam International SAS. За първи път банка Емборики е листвана на Атинаската борса на 8 април 1909. Анализаторите оценяват действието като изключително симптоматично, а новината е сред водещите във всички гръцки медии.
    И днес продължи вертикалният спад на Атинската борса, чийто индекс се сгромоляса с над 4 процента и се оформи на 792,36 пункта. Паниката на инвеститорите анализаторите обясняват с все по-ширещите се страхове за предстоящ фалит на Гърция. “Инвеститорите смятат, че решенията от 21 юли загинаха и вместо тях се подготвя фалит. За собствениците на банкови акции дали той ще е координиран или не няма никакво значение”, коментира финансов експерт пред агенция Ройтерс.
    И наистина, днес акциите на гръцките банки поевтиняха с нови 8 на сто и се оформиха както следва: Националната банка на Гърция - 2,77 евро, спад от 7,05 на сто, Eurobank EFG - 0,94 евро, спад 12,15 на сто, Alpha Bank - 1,33 евро, спад 11,33 на сто, банка Пиреос - 0,49 евро, спад 10,91 на сто.
    В свой анализ от вчера HSBC Global Research твърди, че гръцките акции биха могли да се обърнат в bullish (такива, които имат положителна перспектива стойността им да нараства преди да започне съвземането на реалната икономика).  В същия анализ експертите на банката отбелязват, че Атинската борса е завършила един период на bear market (фондов пазар, който бързо губи стойността си - например 20-на сто в рамките на месец-два), който е започнал през 1990-те и до днес индексът е загубил около 90 на сто от стойността си. Според HSBC Global Research в следващите месеци индексът на Атинската борса има вероятност отново да започне да расте.

Категории: банка Емборики Атинска борса индекс акции на груцки банки фалит икономическа криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus