Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Месолонги: един героичен град с вълшебен морски свят

28 Април 2013 / 20:04:22  GRReporter
4704 прочитания

Един вълшебен воден свят до героичния град с богата история правят Месолонги и района около него идеални за една пролетна разходка.

Месолонги е известен по две причини- заради героичната борба на жителите по време на революцията през 1821 и заради уникалната си лагуна. Има и хора, които познават и другите тайни на града, който се намира в най-богатия на риба район на страната.

Намира се на 249 км от Атина наедно наносно рамо, което се образува между едноименната лагуна и лагуната на Клисова ( http://bit.ly/14OMXGM ), с гледка към уникалната красота  на водния свят.

Стените и портата на града все още са величествени. Можете да посетите зеления Парк на героите зад стените на града, където са погребани много герои, които са борили по време на революцията. Всяка година на Цветница се празнува денят на спомена за Героичния изход на града. В Месолонги са запазени много стари  къщи , които се открояват в съвременната градска мрежа.

Снимка: www.clickatlife.gr

Разходете се по площад „Марку Боцари” в центъра на града, където се намира старото кметство,  е което се помещава Музеят на историята и изкуството. Малко по-надолу две исторически къщи са превърнати в музеи- къщата на поета Костис Паламас и тази на семейството Трикупис, където са живели двама министър-председатели на Гърция. Пак в центъра се намира библиотеката „Валвиос” с редки книги и документи, галерията за съвременно изкуство с множество произведения на гръцки творци, както и други интересни забележителности.

На север, на стария път, които свързва Месолонги с Етолико, на 3 км от града в района Финикия се намира църквичката Панагия тис Финикияс, която е разположена вътре във водите на езерото. Тя е била любимо място за отдих на лорд Байрон и си струва да я посетите.

Свещеният град

Така е наречен град Месолонги, защото е свързан повече от всички с революцията от 1821. Портата на Изхода, земната бариера, Паркът на героите с гробницата, в която са погребани тленните останки на революционерите, като например Маркос Боцарис, Кириакос Мавромихалис и лорд Байрон – това са само някои от местата, свидетелстващи за ролята на града в борбата за независимост. В картинната галерия на града в кметството можете да видите уникална колекция на творци от Гърция и чужбина от 19-ти и 20-ти век, посветени на 1821.

Снимка: www.clickatlife.gr

По времето на Али паша Месолонги въстава на 20 май 1821 и е от главните гръцки сили в освободителната борба. Жителите му се изправят срещу османските атаки през 1822 (първата обсада на Месолонги) и 1823 (втората обсада на Месолонги). Третата атака започва на 15 април 1825 от Кютахи. Ибрахим  се опитва да изтощи обсадените с прекъсване на всичките пътища за комуникация  и снабдяване. Напускането на Месолонги в нощта  на 10 срещу 11 април 1826, ако се изключи броят на жертвите, повлиява положително на развитието на гръцката освободителна война, тъй като във Франция, Швейцария, германия и Англия, а и другите европейски държави започва филелинското движение. Месолонги остава под турска власт още 3 години, а на 2 май 1829 градът е предаден с договора на новата гръцка държава.

Лагуната- извор на живота

 Снимка: www.clickatlife.gr

Лагуната на Месолонги, най-голямата в страната, с живописните си наколни колиби във водата е защитена от договора Ramsar  е  резерват.Това е място с уникална красота и екологична стойност, с рядка флора, както и с 280 вида птици, които се наблюдават в широкия район на лагуната- делтата на Ахелоос- делтата на Евинос, както и в околните планини.  Лагуната е идеална за отглеждане на риба  и много от жителите на района се занимават с рибарство. Рибите, които се ловят тук са лаврак, ципура и кефал. От бафата (женския кефал) се извлича прочутият сушен хайвер на Месолонги, един естествен продукт, който не съдържа консерванти и е богат на омега-3 мастни киселини. Забележителната лагуна на Месолонги предлага още едно съкровище на града- солта. Това е най-голямата солница на Гърция, произвеждаща около 60% от солта в страната. В района можете да участвате в дейности като наблюдение на птици, риболов с традиционни техники, разходка из екосистемите и по колибите на рибарите.

Етолико

 Снимка: www.clickatlife.gr

Мястото с около 5500 жители, известно и като „малката Венеция” е  „гвоздеят” в центъра на лагуната, с тесни живописни улички и ниски къщи, пълни  с цветя. Намира се на малко островче на 10 км от Месолонги и на изток и запад е свързан  със сушата с два каменни метра с дължина 300 м. всеки. През 2002 мостовете на Етолико са признати като исторически паметници ,които се нуждаят от специална държавна защита. Те са пример за строителната техника от края на 19-ти век.

Заслужава си да посетите и Центъра на резбарското изкуство – Музея Васо Катраки ( www.vassokatraki.gr ).  В една от двете му големи зали ще видите произведения на художничката Васо Катраки, а в другата- гостуващи изложби.  В средата на една рядка екосистема този малък град е заобиколен от резервати, богати на различни животински видове, защитени от договора Ramsar и други международни споразумения.

Традиционният Великден

Категории: Месолонги Етолико Гръцката революция 1821 Великден
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus