Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Мариан Кола - застрелян при акция на гръцката полиция

21 Юли 2013 / 11:07:13  GRReporter
1870 прочитания

Рано сутринта, около 4:30 на границата между окръзите Йоанина и Теспротия се  разигра битка, продължение на престрелката от Кониска, област Етолоакарнания от миналата седмица. След голяма полицейска операция, издирваният беглец от затвора в Трикала  Мариан Кола беше застрелян от полицаи близо до село Вросина, а неговият съучастник Илир Купа успя да избяга.

Районът на престрелката

Според първите информации полицаите са открили двамата опасни престъпници да се движат пеша покрай реката, в опит да преминат в Албания. При последвалата престрелка. от изстрел на албанците е ранен в крака един 25-годишен полицай от Службата за борба с тероризма в Атина. Той е закаран в болницата в Йоанина и според хирурзите няма опасност за живота му. След около 5 месеца непрекъснато преследване беше потвърдено, че престъпната група не е напуснала Гърция. Според информациите бегълците са се криели в планините на областта Сули от две седмици. Опитали са се да се придвижат към района на Вросина по една пътечка, която се използва от нелегалните имигранти.Според полицейски източници, в раницата на Кола са намерени автомат Калашников, ръчна граната, пълнители и храна.

Блокади за Илир Купа

Операцията продължава с цел локализиране и залавяне на Купа. Според полицейски източници вероятно той е ранен. Блокадите са разположени в окръзите Йоанина и Теспротия, които граничат с Вросина. Движението на автомобили по старата магистрала Йоанина-Игуменица е спряно. От страна на Теспротия последната полицейска блокада е в района на Нераида и от там се забранява движението на превозни средства към Плакоти-Вросина. Същата картина може да се види от страната на Йоанина, където има блокада в района на бившата община Молосон.

Профил на Мариан Кола

Кола е известен на гръцките полицейски власти и винаги е имал лидерска роля. След хладнокръвното убийство на полицая в Дистомо и на 25-годишната Катерина Зогали в Истмия на всички стана ясно, че той не се страхува да стреля и убива. От тогава за гръцката полиция беше въпрос на чест да го залови или неутрализира.

От 2010, когато е арестуван за банкови обири, след обира във Виронас, където се пролива кръв, той непрекъснато потвърждава склонността си към убийства. Гръцките полицаи, които са го арестували си спомнят думите му „Това е първият и последният път, когато ме хващате. Следващия път или ще ви убия, или вие ще ме убиете”.

 

 „Групата на единадесетте” е неутрализирана


Организираното бягство на 11 души от затвора в Трикала на 23 май беше съпроводено от раняването на двама охранители.

 -Трима от бегълците бяха заловени няколко часа след бягството.

-Лита Ермал беше арестуван след обира на супермаркет през май в Перистери.

-Други двама от бегълците извършиха обир в Националната банка в Лариса (смята се, че са напуснали Гърция).

-Двама бяха убити при престрелка с полицията в Кониска, Етолоакарнания.

-Мариан Кола беше застрелян тази сутрин.

-Издирват се още двама съучастници на Кола- единият от тях Илир Купа.

 

Категории: Мариан Кола Илир Купа бегълци албанци затвор в Трикала полицейска операция блокада
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus