Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Заловиха опасен рецидивист, избягал от затвора в Трикала

04 Май 2013 / 09:05:47  GRReporter
1363 прочитания

Един от бегълците-албанци от затвора в Трикала преди два месеца беше арестуван. Арестът е извършен от следобед на Велики петък от полицаи от Перистери, след като един албанец се опитал да обере супермаркет заедно със съучастника си. Последният е успял да избяга и гръцката полиция е организирала преследване, за да го открие. Двамата албанци хвърлили три гранати срещу полицаите и срещу тълпата, които обаче не са избухнали. Според информациите арестуваният е Ермал Литар, на 38 години, който се смята за най-опасния от бегълците от затвора.

Той е първият от осемте избягали от Трикала, който е открит два месеца след бягството. Трябва да се отбележи, че именно Литар се е намирал в частен автомобил в Истмия през март тази година, когато при обир на таверна и последвалото преследване  беше простреляна 25-годишна жена, която по-късно издъхна в болницата. Разследва се възможността заедно с Литар да е бил Марко Кола, на 36, също избягал от затвора. И двамата се смятат за основните представители на организираната престъпност заедно с още трима техни сънародници- двама задържани в затворите на Патра и Аликарнасос, а третият освободен.

Кола е започнал дейността си в Солун  в началото на 90-те години. На 23 ноември 2009 избягва от полицейския участък в Тива, и вероятно тогава се е запознал с Ермал, който идва в Гърция през 1994 и през 1998 е арестуван за обир в Агия Параскеви. През 2006 Ермал е пуснат в отпуск от затвора в Лариса и изчезва. Извършва множество обири в супермаркети в Мениди и Коридалос, а след това се мести в Патра, където обира банкови клонове и супермаркети. Ермал е признал с впечатляваща откровеност около 50 обира. „Може да съм правил и други обири, но в момента не мога да си спомня кои. Във всеки случай ще се опитам да си спомня и да ви кажа кои са били те” заявява той през 2010. След „обединяването” си  през 2010 Ермал и Кола, както и други техни съучастници са извършили около 30 обира от Дафни, Кесариани и Кифисиа до Илион и Вари. Обикновено строшавали витрините на банките и били въоръжени с автомати Калашников.
На 16 февруари 2010 във Виронас е арестуван Кола след размяна на изстрели с полицаи, в следствие на които е убит един 25-годишен мъж от Северен Епир (Албания). Тогава са иззети 10 килограма взрив ΤΝΤ и 25 ръчни гранати. Ермал успява да избяга, но е арестуван на 25 май 2010, когато се опитва да обере клон на Националната електрическа компания в Кифисия.

 

Категории: организирана престъпност Ермал Литар бягство от затвора Трикала обири
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus