Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Малтийски макарони на фурна

20 Юни 2014 / 10:06:29  GRReporter
1754 прочитания

Даниел Лахана

Кухнята на Малта, поради разположението на страната и може би дори още повече поради нейната история, е особено силно повлияна от сицилианската и английската кухня, както и от северноафриканската и арабската, и съдъжра много елементи от испанската и други средиземноморски кухни. В такъв случай, не е изненада, че макароните са любимо ястие.

Това популярно традиционно малтийско ястие „Макарони във фурната” („Imqarrun il Forn”) често се сервира за обяд в неделя и всяко семейство има своя собствена версия. Някои добавят зеленчуци като тиквички, моркови и грах, други - пилешки дробчета. Има друго подобно ястие, но при него макароните се пекат в тесто, като пай, и е известно като „Тимпан”. Ако искате да го опитате, просто следвайте рецептата по-долу и инструкциите посочени в края:

                                                                               ***

РЕЦЕПТА

(за 4-6 порции)

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Запържете лука и чесъна в зехтин на средно силен котлон, докато омекнат и добият леко златисто кафяв цвят. Отстранете и изхвърлете чесъна. Добавете бекона, ако използвате, след това мляното говеждо месо, като го раздробите с дървена лъжица или вилица, за да отстраните всички големи бучки. Продължте да разбърквате, докато стане равномерно светло кафяво. Изцедете излишното количество зехтин.

Добавете ригана и доматеното пюре и варете в продължение на няколко минути, като разбърквате от време на време.

Добавете нарязаните на ситно домати и варете още около 5 минути преди да добавите бульона и дафиновия лист. Намалете огъня, покрийте и оставете да къкри за 1 час, като разбърквате от време на време.

Сварете макароните в достатъчно количество подсолена вода като ги оставите леко сурови, ал денте – всъщност варенето трябва да продължи няколко минути по-малко от нормалното време за приготвянето им, тъй като готвененето им ще продължи във фурната.

Изцедете макароните и ги върнете в тигана или ги прехвърлете в голяма купа.

Добавете соса, разбъркайте и оставете сместа да се охлади, след което добавете разбитите яйца и половината от настъргания пармезан или сирене пекорино, и отново разбъркайте внимателно. Добавете твърдо сварените яйца, ако ги използвате.

Подправете на вкус.

Забележка: Ако искате да направите обвитата в тесто версия „Тимпан”, вижте варианта по-долу.

Сложете макаронената смес в намазана с масло тава, приблизително 30 см х 20 см или в голяма касерола. Поръсете сиренето едам и останалия пармезан. Сложете и парченца масло.

Печете в умерено гореща фурна, предварително загрята до 190°C (375°F, степен 5 за газ), за 30 минути до 1 час, в зависимост от това колко кафява и хрупкава коричка предпочитате.

Оставете да се охлади за около 15 минути и да се „стегне”, и нарежете на филийки.

Сервирайте ястието топло или студено.

Вариация

Ако желаете да направите по-питателната версия „Тимпан”, от която се получават около осем порции, следвайте указанията по-долу:

Разточете 500 грама многолистно тесто (ако използвате точени кори ще трябва да намажете всеки лист с разтопено масло). Подредете ¾ от тестото в тавата, изсипете макаронената смес и покрийте с останалата част от тестото. Подгънете краищата, за да запечатате ястието и намажете с едно разбито яйце. Надупчете добре с вилица и печете, както по-горе, в продължение на 1 час, или до готовност на долната част и до златисто-кафяв загар на горната.

Добър апетит!

Категории: малтийски макарони на фурнатимпансредиземноморски рецептиImqarrunкъси макарони
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus