Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Малоброен протест блокира центъра на Атина

31 Януари 2013 / 16:01:28  Виктория Миндова
1047 прочитания

Малко повече от петстотин души излязоха по улиците на Атина в четвъртък след като Съюза на заетите в частния сектор (ГСЕЕ) обяви 24-часова стачка. Основните протестиращи бяха служителите в публичното здравеопазване. Те се събраха пред ресорното министерство, за да изразят своето недоволство от орязаните бюджети, липсата на персонал и сериозния недостиг на медикаменти. Протестните действия бяха подкрепени и от Синдиката на заетите в публичния сектор (АДЕДИ), които обявиха четири часова стачка след 12 на обед. 

Синдикалната организация на железопътните линии ОСЕ и представители на заетите в градския транспорт също обявиха митинг в четвъртък сутринта на площад Омония, на който се явиха по-малко от 150 души. “Служителите от метрото нямат право да се включат в протеста, защото са под гражданска мобилизация. Отсъствието им от работа в деня на 24-часовата стачка може да стане причина за уволнение”, обясни слабото участие в протеста пред GRReporter председателят на Съюза на служителите в метрото Андонис Стаматопулос. На протеста се явиха само представители на управлението на синдикалната организация на метрото и служители, които в деня на стачката имаха почивен ден. Носеха черни блузи с надпис “Мобилизиран” и водеха малобройното шествие на заетите в обществения транспорт.

Двата митинга се сляха малко след един часа следобед в общо протестно шествие към сградата на парламента на площад Синтагма. За разлика от последните протести, това шествие се отличи с изключително ниската активност на работещите. Въпреки малкия брой на участниците бяха затворени основни пътни артерии в центъра на столицата, по които преминаха протестиращите.

За протеста на лекарите и болничния персонал в Атина бяха дошли представители от различни здравни заведения от провинцията, за да изразят недоволството си от водената политика.

“Работим допълнителни смени, които не се плащат. Дежурствата на лекарите не са изплащани от четири месеца, а заплащането за извънредния труд се бави вече шест месеца”, заяви болничен служител от Волос, който бе дошъл в Атина, за да се включи в протеста. Той обясни, че Волос е заплашен да остане без кабинет “уши, нос, гърло” и "уролог" от следващия месец, защото финансирането на болницата не е достатъчно. “Ако някой от съгражданите ни има нужда от преглед в тази област, ще се налага да пътува 65 километра до Лариса, за да се прегледа или да отиде на частен лекар и да плати прегледа и изследванията”, обясни болничният служител.

Медицинска сестра също от Волос заяви, че има сериозен проблем с персонала, който откликва на повикванията на бърза помощ. “На всеки шест линейки имаме един или двама шофьори”, каза в разговор за GRReporter. След началото на кризата, държавата създаде програма за извънредно пенсиониране на заетите в публичната сфера. “След като голяма част от колегите ни се възползваха от тази програма, останахме с много свободни места, които така и не бяха попълнени. Недостига на персонал затруднява работата ни и тормози пациентите. Бюджетите на болниците и клиниките бяха орязани с около 40%, а управлението не прави нищо, за да може да улесни работата ни”, казва медицинската сестра.

Протестното шествие продължи около час и половина, след което се разпадна. Стачкуващите дадоха списък с искания на представители на парламентарната опозиция на СИРИЗА, за да се повдигне въпроса в Народното събрание, без да имат големи очаквания за промяна на ситуацията.

В Пирея пристанищния персонал също обяви 48-часова стачка. Корабите и фериботите, които тръгват оттам няма да извършват курсове до събота, което се очаква да създаде проблеми в морския транспорт на страната. Засега се забелязва отслабване на обществената подкрепа към общонародните протести. Гръцки журналист с дългогодишна практика коментира пред GRReporter, че хората вече са осъзнали, че държавата няма пари и приемат, макар и с неохота наложените съкращения. В допълнение, обществото е загубило вяра в професионалния синдикализъм, който бе култивиран в последните десетилетия, а сега иска реални решения на днешните проблеми свързани с безработицата и рецесията.

Категории: Общество стачки лекари съкращения криза Гърция Атина
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus