Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Малки тайни за съвършени курабийки

03 Февруари 2014 / 14:02:42  GRReporter
4182 прочитания

Кой не би искал когато се събуди сутринта да го чакат топли, току-що опечени курабийки?

Но както всяко нещо, така и съвършените курабийки си имат своите малки тайни. А специалистите са съгласни, че ключът към най-вкусните сладки е използването на най-добрите съставки и подходящата техника.

Ако променим само една съставка (напр. сода вместо бакпулвер) или ако не спазваме точната процедура на приготвяне, можем да получим различен резултат.

Тук сме събрали най-важните и лесни съвети за приготвянето и печенето на най-вкусните курабийки, а на вас не ви остава нищо друго освен да ги последвате.

Домашен бакпулвер

Домашният бакпулвер е чист, не съдържа консерванти, което означава, че има по-добър вкус и спомага за приготвянето на най-вкусните курабийки. За да си го приготвите, смесете 2 части cream of tartar с 1 част готварска сода, и добавете царевично нишесте, за да се смесят по-добре двете съставки.

Използвайте студено масло или олио

Независимо от това каква мазнина е посочена в рецептата, уверете се, че олиото или маслото са студени преди да започнете да смесвате съставките. Това ще направи курабийки по-бухнали и вкусни.

Брашното

Обикновеното и твърдо брашно ще направи вашите курабийки по-тънки и хрупкави, а мекото и сладкарското брашно ще ги накарат да бухнат повече.

Внимателно месене

Когато месите, не правете резки и груби движения. Използвайте съвсем лек натиск и не месете дълго тестото. Топлината на ръцете ви ще разтопи маслото или олиото, а ако тестото се затопли много рискувате да получите много твърди курабийки.

Използвайте студено прясно мляко

Ако добавяте мляко, уверете се, че е студено, за да се надуят повече курабийките ви.

За да не ви залепне меда

Ако в рецептата има мед или меласа, намажете леко съда с олио, за да се махне по-лесно лепкавият сироп.

Запазете свежестта им

За да останат пресни курабийките, дръжте ги в херметично затворен съд. Ако омекнат много, можете да ги сложите отново за малко във фурната, или пък сложете малко ориз в съда, в който ги съхранявате, за да поеме влагата.

Украсете ги ... вкусно

Преди да изпечете курабийките, украсете ги като ги поръсите с обикновена или цветна захар, или пък използвайте ядки и стафиди. Също така можете да направите малка дупка в средата и да я напълните с мармалад или парченца шоколад.

Грешките, които трябва да избягвате

…Да разбърквате по-малко, отколкото трябва маслото и захарта. Сместа с маслото трябва да е мека, пухкава, жълта на цвят, което не изисква повече от три минути. Това помага да се образуват микроскопични мехурчета въздух, които по време на печенето се разширяват и помагат на курабийките да се надуят.

... Да разбърквате повече, отколкото трябва маслото и захарта. Спрете, когато маслото стане бледо жълто и пухкаво, в противен случай ще се пукнат всички онези мехурчета, които току-що сте направили. А при печенето курабийките ще останат твърди и няма да се надуят.

... Да сложите курабийките в тавата много близо една до друга. Дайте на курабийките си достатъчно място, за да се надуят, или пък ги печете на части.

... Да препечете много курабийките. Проверете курабийките си след колкото време е посочено в рецептата и ги извадете от фурната, когато са станали леко златисти от горе и отдолу и твърди в краищата. Дори и само няколко минути повече и вашите курабийки може да станат прекалено твърди или тъмни, когато изстинат.

Видове и рецепти

Можете да направите курабийки с пълнеж, с мармалад или течен шоколад, с какаов крем или с бонбонки smarties, и още много други видове по ваш вкус.

 

 

Категории: курабийки рецепти тайни готварство
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus