Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Малки престъпления в големите университети

21 Юни 2014 / 17:06:26  GRReporter
694 прочитания

„Малки престъпления, които минават в дребните надписи във вестниците” нарече опитен учен, който говори за вестник Вима, случващото се тези дни в два големи гръцки университета - Националния технически университет в Мецово и Университета в Атина.

Темата за легитимността на летния семестър се поставя в тези учебни заведения, където отново е създадено напрежение.

И всичко това се случва, докато прояви на насилие и вандализъм засилват мрачната картина, която представляват днес двата университета. От една страна обещанията, дадени от държавата миналата есен, за да спрат тримесечните протести в двете учебни заведения не бяха изпълнени, а предадоха на много хора послание  за измама. От друга страна малко, но фанатични представители на твърдите ядра на работещите в Политехниката в Мецово преди няколко дни окупираха вратите на университета, забранявайки влизането в него- акт, който може да доведе до безконтролни събития.

Както споменават университетски кадри за Вима, заради липсата на охрана в Атинския университет (служителите на охраната са поставени в режим на разположение, а частните охранителни фирми са „забранени” от студенти с крайнолеви убеждения) през последните дни се извършват непрекъснато кражби и прояви на вандализъм. Осем врати са счупени от неизвестни лица в Атинския университет във факултета по физика, а след това са откраднати оборудване за милиони и изследователски данни, резултат от многомесечен труд- факти, които излагат Гърция в международен план, тъй като факултетът участва в паневропейски изследователски програми. В същия факултет само един административен служител и завеждащата са останали от миналата седмица да обслужват 1200 студенти. Припомня се, че деканът Георгиос Тобрас беше нападнат преди няколко дни от студенти от твърдото ядро, които са искали той да вземе решение да затвори факултета като знак на протест срещу политиката на правителството за висшето образование в страната. По въпроса факултетният съвет изрази възмущението си и призова ректора да бъде разследван случаят и да се наложат наказания на извършителите.

В математическия факултет миналата седмица неизвестни лица са счупили вратите на всички аудитории.

Юридическият и медицинският факултет в четвъртък останаха затворени, защото беше последният ден за подаване на заявления на административните служители, които са включени в режима на разположение, за да участват в междуфакултетната мобилност.

„Имаме 394 служители в режим на разположение, а за Атинския университет са обявени само 142 места” заявиха от университета. От там обясняват, че заведението не е питано дори по въпроса за разпределението на тези места по специалност. По-конкретно за Медицинския факултет до момента е имало 20 души в канцеларията, от тях днес 10 са в режим на разположение, 1 е към сфера, която е закрита, 1 се пенсионира. Като резултат днес в канцеларията на факултета остават 7 човека и началникът на канцеларията.

 Проблемът за началото на летния семестър в Политехниката

Както казват представители на учебното заведение, поставя се въпросът за анулиране на летния семестър в някои факултети, а 7 от деветте факултети са под окупация от студенти и служители.

Успоредно с това положението в университета е взривоопасно, защото окупаторите не са позволявали входа в университетското градче на автомобили.  Администрацията  функционира и обслужва нуждаещите се, които обаче могат да дойдат без автомобили. В този климат председателят на Общото събрание Михалис Триандафилу направи изявление, че университетската общност трябва да покаже чувство на отговорност особено към студентите и да допринесе за свободния достъп в района на университета и за продължаване на обучителните и изследователските дейности.

„Надяваме се, че това чувство за отговорност ще накара онези, които отново са изправени пред призрака на съкращения да преодолеят оправданите чувства на горчивина. Позоваването на легитимните искания или грешките на правителството не оправдава изключването на достъп до обществени блага и предотвратяване на функционирането на учебното заведение. Политехниката не принадлежи на никого, нито на студентите, нито на преподавателите, нито на нейните служители. Принадлежи на обществото и всички, които работят в нея трябва да приложат на практика принципа на отговорно самоуправление” се казва в изявление на университета.

 

 

Категории: Атински университет Политехника в Мецово кражби вандализъм окупация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus