Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Лимнос- островът на Хефест

01 Септември 2013 / 18:09:40  GRReporter
5336 прочитания

В северната част на Егейско море, далече от другите гръцки острови и близо до Турция се намира Лимнос, осмият по големина гръцки остров и четвърти по дължина на плажовете.

Заради старата вулканична дейност е смятан за остров на бог Хефест, богът на огъня. Според митологията, Зевс в един спор с Хера хвърля сина си Хефест от Олимп на Лимнос. Той направил там работилницата си и учел на занаят жителите на острова.

Лимнос е идеален за спокойна ваканция. Макар че няма гори, има равнини с лозя и житни култури, прекрасни чисти плажове и красиви селца.

Районът на Мирина

Столица и главно пристанище на острова, Мирина е населявана още преди бронзовата епоха, както става ясно от археологическите открития. Византийската крепост на града е с площ 144 декара и през всички епохи е била най-силната охрана на острова. Целият град има автентичен и традиционен стил, с живописните си улички, къщите на Ромайкос Ялос, пазара, и многото зеленина. Интересни са Венецианската крепост, Археологическият музей, праисторическият град, Митрополитската катедрала Света Троица, Църковният музей. Гледката от крепостта е вълшебна, а в района свободно се движат десетки сърни от вида Dama dama.

Ромайкос Ялос и Риха Нера  са двата най-близки плажа, до които можете да стигнете пеша. Малко извън Мирина по пътя за Каспака е и плажът Авлонас.  Близо до Мирина в областта терма можете да посетите минерални извори. Плати е предградие на столицата, с красив плаж и множество хотели и стаи под наем.

Малко по на север  трябва да посетите Каспака, малко традиционно село, построено на склоновете на планината Агиос Атанасиос. Под селището се намира един красив плаж  до стръмните скали. На юг от Мирина се намират Плати и Танос, две села с прекрасни плажове.

Източен Лимнос

Източната част на Лимнос разполага с впечатляващи археологически обекти и биотопи с рядка красота, както и с прекрасни плажове. Заливът Мудрос  има и стратегическо военно значение, тъй като е  база на гръцкия флот и е играл важна роля в освобождаването на северно-егейските острови  през периода 1912-1913.

Отдалече се вижда Евангелистрия, прочутият храм на селището, построен през 1903, а малко по на юг има изключително чисти пясъчни плажове с красиви скали- Фанараки и Хавули. На изток от Мудрос се намира Хортаролимни, езеро, населено от много птици, а още по на юг е археологическият обект Полиохни (от най-добре запазените укрепени праисторически селища в Гърция), сред най-важните в цялото Егейско море. Там е и Ифестия, главният град на Лимнос през класическата епоха. Разкопките разкриха развалини от акропола и от гробище. Запазена е и част от гръцко-римски театър и основи на къщи от късната античност.

Малко по на север и запад, между селата Кондопули и Панагия, ще намерите красивия плаж Нефтина, със ситен пясък и чисти води, а на източния бряг на острова се намира големият плаж Керос, покрит с дюни.

Северен Лимнос

Северната част на острова включва села, разположени в една долина, впечатляващи скални масиви, както и живописни заливчета.

На запад от Ацики се намира село Каталакос, а на село то него е забележителният плаж Гомати, с впечатляващи дюни. Там има бийч бар, чадъри и шезлонги. В района може да се видят и вкаменени дървета- свидетелство за вулканичната природа на острова. На северозапад от Ацики се намира организираният плаж Коцинас в едно живописно заливче. Там има следи от крепост от античността.

Южен Лимнос

Център на южен Лимнос е Кондияс, който впечатлява с живописните си къщи и тесните улички. В селището ще ви посрещнат две възстановени вятърни мелници и красиви каменни къщи, жилища на старите корабособственици. Малко по на юг можете да плувате на красивия плаж Евгатис, с бийч бар, а на изток ще намерите заливчето Диапори и провлак, който води до полуостров Факос. В района има резерват с много птици, Заслужава си да посетите и село Портиано, с каменните му къщи и богатия етнографски музей.

На юг отЛимнос се намира малкият остров Агиос Ефстратиос или Ай Стратис (известен като място за заточение на задържани за политически и криминални престъпления). Той е уникално красив, включен е в Натура 2000, и има прекрасни плажове и гори. Единственото селище на острова е в северозападната му част, а между забележителностите му са Църквата Христос на площада, училището Мараслио,  храмът на Свети Мина, морските пещери, които можете да посетите с лодка. През работните дни има кораби до Лимнос.

Вкусотии от Лимнос

На Лимнос ще се насладите на добра храна, и то евтина. Не пропускайте да опитате прясна риба и морски дарове, омари с дива трева, петел с макарони и ръчно приготвени афтудия (местна паста) в таверната „Манделас” в село Сардес, пържени банички „тиганудия”, от традиционните фурни „Хрисафи”, сиренето „калатаки”, сухари и мед от мащерка, и да пиете прочутото местно вино „Мускат”. Ако искате нещо по-различно- посетете таверната на Коцинделис в Цимандрия, за да опитате печени ястия на живописния площад. Вкусни палачинки ще намерите в „Подилато” в Мирина, а трябва да опитате и бугаца в „Ахни ке Канела”. За нощния живот добри са „Карагьозис” и „Исалос”  в Мирина.

Как да стигнете там:

Със самолет от Атина, Солун или Митилини, по море от Солун, Кабала и Митилини.

Категории: остров Лимнос Северно Егейско море плажове забележителности вкусотии
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus