Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Леви и имигранти обвиняват правителството в сътрудничество със Златна зора

10 Януари 2013 / 20:01:58  Анастасия Балездрова
1035 прочитания

Леви партии и имигрантски организации се готвят да превърнат Атина в антифашистки град. Това е лозунгът на мероприятията, които организират на 19 януари. Според организаторитев гръцката столица се очаква да пристигнат хиляди хора от цяла Гърция.

„Ще пристигнат с автобуси, кораби и влакове и ще изпълнят улиците на Атина”, заяви общинският съветник от партия АНТАРСИА Петрос Константину по врем на днешната пресконференция по случай протестното шествие.

Организаторите подчертаха, че лозунгът: „Вън на неонацистите – Не на концентрационните лагери – гражданство на всички деца” обединява хиляди хора срещу политиката на правителствата, които дават поле за действие на неонацистки организации като Златна зора.

Петрос Константину използва възможността, за да отправи остри нападки срещу гръцкото правителство и министъра на обществения ред и за защита на гражданите Никос Дендиас. „Искаме да изолираме напълно Златна зора и да спрем действията на силовите й групи, които започнаха след изборите. Министър Дендиас ги прикрива. Казва, че е срещу незаконността, но в същото време не казва нищо за нападенията срещу имигранти в района на Агиос Пантелеймонас”.

След това и без видима връзка между основната тема на пресконференцията той разкритикува по много категоричен начин решението на правителството да разтури анархо-комуните във вила Амалия и известната като вила Мария Калас сграда, където  оперната певица е живяла в продължение на няколко години.

Подобна бе реакцията и на депутата от СИРИЗА Димитрис Цукалас. Той се обяви срещу действията на полицията, „които са насочени срещу сгради, където текат интелектуални дискусии. От там са излезли много значими артисти, музикални групи и други културни дейци. Не е истина, че сградите са западнали. Напротив, младежите създадоха в тях библиотеки и други помещения”, посочи той.

Депутатът пое щафетата и също отправи нападки срещу полицията, чиито действия нарече „погром срещу имигрантите”.  „Искаме една друга Атина, в която неонацистите нямат място”, каза в заключение той.

Представителите на имигрантските организации описаха всекидневните, както посочиха нападения срещу свои сънародници от групи от мъже с черни фанелки. „Не ние сме виновниците за икономическата криза. Не нашите имена се намират в „списъка на Лагард”. Ние работим и плащаме всичко, което трябва”, заяви Лорета Маколи от Съюза на жените от Африка.

Мероприятията на 19 януари ще започнат в 11:00 пред театър „Емброс”, където ще бъде представена постановка с участието на дежа на имигранти. Очакват се два протестни митинга: от 14:00 на площад Омония и от 16:00 на площад Синтагма. Паралелно ще се проведат концерти на над 20 групи и отделни изпълнителни. Според организаторите в същия ден ще се проведат подобни протестни митинги в много европейски страни, както и в Ню Йорк и Чикаго в САЩ.

В същото време продължава конфронтацията между Нова демокрация и СИРИЗА за анархо-комуните. Днес депутатът от радикалната левица Евангелос Теодоропулос заяви, че е анархист и с това предизвика нов тур в спора между двете партии. Срещу девет от заловените вчера във вила Калас младежи бяха предявени обвинения, по които се очаква да дадат показания в събота. Около 100 души се събраха в тяхна подкрепа пред сградата на централното полицейско управление в Атина. В знак на протест леви студенти започнаха двудневна окупация на Икономическия университет. 

Категории: Общество антифашистки протест леви партии имигрантски организации Златна зора
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus