Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Лекари на света в защита на бежанците от Кобане

03 Ноември 2014 / 18:11:20  Анастасия Балездрова
1191 прочитания

Ситуацията в кюрдския град Кобане в Сирия е тежка и се очаква да се усложни през следващите месеци. Към момента в града са останали между 3 и 6 хиляди от 75-хилядното население преди началото на сблъсъците между кюрдските бойци и отрядите на „Ислямска държава в Идил и Леванта”.

Повечето от жителите на Кобане, в мнозинството си жени и деца са преминали турско-сирийската граница и се намират в бежански лагери край град Суруч. В рамките на 20 дни 90-хилядният град е приел още толкова на брой бежанци, 70 000 от които са жени и деца, като повечето от тях са на възраст под 12 години.

Това разказаха трима от членовете на гръцкия клон на международната неправителствена организация „Лекари на света”, които са посетили региона от 22 до 26 октомври в рамките на проучвателна експедиция с цел да проучат ситуацията и установят нуждите на бежанците от Кобане.

„За пореден път се озовахме в голямата трагедия на войната и бежанците. Не успяхме да влезем в Кобане, въпреки че направихме опити, но кюрдите, които щяха да ни преведат казаха, че не е възможно. Двама лекари от града разказаха какво се случва там в момента. Войната се води буквално от улица на улица, от квартал в квартал и от къща в къща. Останалите в Кобане бойци са длъжни да се местят непрекъснато, за да не бъдат открити от джихадистите”, разказа д-р Янис Музалас, дългогодишен член на организацията, участвал в много от мисиите й на различни размирни места в света.

Според разказа на лекарите в града няма линейки, защото джихадистите са ги обстрелвали многократно. Ранените кюрдски бойци се пренасят пеш до границата, откъдето линейки ги извозват до болницата на Суруч. Музалас посочи още, че няма информация за броя на жертвите и ранените, но според източници от Суруч през първите дни на започналата преди 2 месеца битка за града убитите са били 500, а тежко ранените – 800 души.

„Много от селата по граничната линия между Турция и Сирия са напълно обезлюдени. В региона се движат групи от кюрдски бойци, които помагат на бежанците от Кобане да се придвижат към Суруч, както и на други, които искат да преминат от Турция в Сирия, за да се бият срещу „Ислямска държава”. Наскоро те са заловили двама германски граждани, които са се опитали да преминат в Сирия, за да участват в битките на страната на джихадистите”,каза още Музалас.

По думите му, въпреки че в рамките на 20 дни населението на Суруч се е удвоило, градът е успял да приеме и подсигури основните нужди на 90-те хиляди бежанци. „Повечето живеят в палатки, докато други – при свои роднини от Суруч. 30 на сто от разходите за храната се покриват от общината и Червения полумесец. В кухните им всекидневно се приготвят по 20 000 порции храна сутрин, обед и вечер». Нуждите по прехраната на останалите се поема от техни близки в Суруч.

Част от бежанците са настанени в два бежански лагера, построени от турската държава. Членовете на мисията на „Лекари на света” не са успели да влязат в тях, но посочиха, че условията там изглеждат по-добри от тези в другите лагери. Това, което им е направило особено впечатление там е, че те се охраняват изключително строго.

„Трябва да имаме предвид, че там е наличен и един политически проблем. Кюрдите от Кобани обвиняват Турция, че е подпомогнала джихадистите. Затова много от тях отказват да се регистрират като бежанци и така нямат достъп до здравни услуги. Последните сведения, които имаме обаче сочат, че ситуацията започва да се променя”, допълни Музалас.

Той и колегите му подчертаха, че вероятността от възникване на епидемии в бежанските лагери е голяма поради неподходящите условия за спазване на лична хигиена. „Това важи за всички места, където има голямо струпване на хора. В този случай обаче има и много деца, които заради войната не са напълно ваксинирани и това би могло да предизвика подобна криза”, каза председателката на гръцкия клон на организацията Анна Маили.

„Лекари на света” са решени да окажат помощ и съдействие на бежанците предвид идващата тежка зима. За тази цел те организират акция за събиране на конкретни предмети и храни и са надяват да могат да ги изпратят с камион до Суруч до края на ноември. Идващата събота, 8 ноември на площада пред Атинския университет (спирка на метрото „Панепистимио”) в Атина и на площада пред общината в Пирея, между 09:00 и 14:00 те ще събират единствено и само: Детски дрехи и обувки, одеяла, спални чували,  детско кондензирано мляко, детски каши, ориз и варива. 

Категории: Общество бежанци Кобани Ислямска държава Суруч Лекари на света акция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus