Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Курабии и меломакарона за сладка Коледа

24 Декември 2013 / 13:12:01  GRReporter
6065 прочитания

В Гърция идването на Коледа не се вижда само от украсата в домовете и на улиците, то мирише на мед и канела и е посипано с мека и бяла пудра захар. Това са основните съставки на двата вида сладки, без които Коледа просто не е Коледа – курабии и меломакарона.

Въпреки че сладкарниците са пълни с тях седмици преди празника, всяка уважаваща себе си домакиня е изправена пред предизвикателството да почерпи семейството и гостите си със собственоръчно направени сладкиши. Но преди да ви представим рецептите за най-страхотните курабии и меломакарона, ви предлагаме кратката история на двата сладкиша.

Курабии

На първо място трябва да отбележим, че те се правят с прясно масло, което е и основният фактор за успеха или неуспеха на опитите да ги приготвим. Произходът на курабиите е от съседна Турция, както показва и самото им име kurabiye. Все пак, най-вероятната родина на курабиите е Близкият Изток, където и днес съществуват много подобни на тях сладки.

Турското им име kurabiye се превежда като „суха бисквита”, към която впоследствие са били добавени бадеми, орехи и обилни количества пудра захар, както изглеждат днес неизменно свързаните с коледните празници сладки изкушения.

Меломакарона

Произходът на тези сладки е гръцки и дори се крие в античността. Първата съставна част на името им е думата „мели” – мед, но втората няма нищо общо с макарони, въпреки очевидната асоциация.

Етимологичният произход на думата е свързан с използваната през Средновековието дума „макарония”. Тя е обозначавала погребалната вечеря, по време на която близките са отдавали чест на починалия. „Макария” пък е била наричана баницата, която близките са раздавали на присъстващите след погребението. В прехода на годините домакините добавили към нея обилни количества сладък сироп и мед, за да достигне до днешните меломакарона.

Заслужава да се отбележи, че в Древна Гърция медът е бил символ на благоденствието и творчеството. Използването му като съставка за приготвянето на меломакарона символизира всички неща, които искаме да ни донесе новата година. Така че, поне теоретично, колкото повече меломакарона хапнем, толкова по-добра ще бъде тя за нас.

Перфектните курабии - рецепта на Стелиос Парлиарос

Продукти:

300 гр. млечно масло

125 гр. бадеми

½ чаена лъжичка бакпулвер

1 щипка ванилия

110 гр. пудра захар

25 гр. тъмен ром

600 гр. брашно

пудра захар за посипване на курабиите

Начин на приготвяне:

Разбиваме с миксера на силна степен маслото и пудрата захар за около 20 минути. Доброто разбиване е много важно, за да се постигне добър резултат.

Междувременно печем бадемите на температура 160°C и след това ги чупим на големи парчета.

Към разбитата смес от масло и пудра захар добавяме постепенно брашното, бакпулвера и ванилията и разбиваме с миксера. Добавяме бадемите и рома и продължаваме с миксера за още 10 минути.

Оформяме курабиите в кръгла форма и печем в предварително загрята фурна (около 170°C) за 15 – 20 минути.

Когато курабиите се изпекат ги оставяме да изстинат. След това ги наръсваме обилно с пудра захар.

Перфектните меломакарона - рецепта на Аргиро Барбаригу

Продукти:

240 гр. слънчогледово олио

240 гр. зехтин

50 гр. коняк

160 гр. прясно изстискан сок от портокал

1 чаена лъжичка хлебна сода

200 гр. захар

1 чаена лъжичка изсушени карамфилови цветчета

2 чаени лъжички канела на прах

Кора от 2 портокала

900 гр. брашно

2 чаени лъжички бакпулвер

За сиропа:

400 гр. захар

400 гр. вода

Начин на приготвяне:

В един дълбок съд слагаме зехтина, олиото, коняка, захарта, канелата, карамфила и изстърганата портокалова кора. Разтваряме хлебната сода в портокаловия сок и го добавяме към сместа. Разбиваме с тел и накрая добавяме и брашното, което предварително сме пресяли заедно с бакпулвера.

Сместа не се нуждае от силно разбъркване, тъй като тестото трябва да бъде по-мазно и нежно.

Оформяме сладките в овална форма и ги печем в предварително загрята фурна (на 160°C) за около 25 минути.

Междувременно приготвяме сиропа. След завирането на водата и захарта, продължаваме да варим още 3 минути. Премахваме пяната, която се е образувала и оставяме сиропа на слаб огън, за да се запази топъл.

Когато сладките изстинат, ги потапяме в сиропа за около 20 секунди (ако сладките са по-големи ги потапяме за по-дълго време) и след това ги наръсваме с натрошените орехи. Много е важно сладките да са изстинали, а сиропът - топъл.

Пожелаваме на всички Весела и вкусна Коледа!

Категории: Рецепти коледни сладки курабии меломакарона
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus