Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кумандария: най-старото вино на света

03 Януари 2014 / 15:01:03  GRReporter
1957 прочитания

Кипър е известен със своето слънце, море, древна култура и вкусното си бяло сирене „халуми”. Един малко известен факт обаче е, че Кипър е родината и на най-старото вино в света, според Книгата на рекордите Guinness.

Кумандария е вид десертно вино, сладко като ликьор, с богат вкус, аромат и история. Казват, че то е получило името си от рицарите кръстоносци през 13 век, но е било открито много по-рано, около 2000 пр. Хр., пак според Книгата на Guinness.

Това вино държи също така рекорда за най-стар продукт «със защитено наименование на произход». През 1223 френският крал Филип нарекъл кумандария «апостол на вината» и оттогава виното става известно в цяла Европа с названието «кумандария», произлизащо от района, където е произведено, «Grande Commandarie» по време на кръстоносните походи.

Според други митове пък, въпросното вино било обикнато много от краля на Англия  Ричард Лъвското сърце, който на сватбата си го нарекъл «виното на кралете и краля на вината».

С течение на времето производството на кумандария се увеличило, а през 1879 британският изследовател сър Самюъл Уайт Бейкър отбелязал, че Кипър изнася в Австрия около 230 000 литра годишно.

Кумандария се произвежда в крайморския град Лимасол по специална рецепта и има защитено наименование в световен мащаб, като уникален кипърски продукт.

Съставките на виното включват мед, билки, ванилия, подправки, сушени плодове, и има богат сладък вкус. Особен момент в производството на кумандария е, че след като бъде набрано гроздето, от което се приготвя, гроздовете се оставят на слънце за 10 дни, за да си пуснат захарта.

Произведеното вино се оставя да престои близо две години в дъбови бъчви, и едва след това се бутилира. С течение на годините виното добива кехлибарен цвят, а сладкият му и плътен вкус става по-силен.

Според мнозина Кипър е мястото, където са произведени най-старите вина в Европа, като говорят за период отпреди 5000 години. И както всеки регион и почва имат своите характерни черти, които придават специфичния аромат и вкус на всяко вино, така и Кипър има един особен подпочвен слой, както и изобилие от слънце и светлина, които вероятно съставляват ненадмината комбинация за производството на уникални сладки вина.

 

 

 

Категории: кумандария вино Кипър Книгата на рекордите Guinness кръстоносни походи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus