Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кризата не засяга консумацията на кафе в Гърция

11 Март 2011 / 23:03:37  Анастасия Балездрова
4740 прочитания

 

Пиенето на кафе има дълга традиция в Гърция. То се предлага в различни заведения, които се посещават от хора на различна възраст. Само непосетилите страната не са виждали традиционните кафенета, в които старците пият варено в джезве кафе, докато нищят политиката. Пак кафе, но фрапе или студено еспресо или капучино пият тийнейджърите докато играят табла или сразяват виртуални врагове от други галактики в интернет-кафетата. Изборът на дамите обикновено варира между филтърно кафе или капучино, но в далеч по-изтънчената обстановка на модерните или в класически виенски стил кафетерии.

Тежкото икономическо състояние на Гърция и орязването на заплатите засегнаха сериозно джоба на гръцките потребители. Те са вече много по-внимателни при правенето на каквито и да са допълнителни разходи. GRReporter се опита да разбере дали гърците са се ограничили относно любимия си навик.

Мария е собственичка на една от централните кафетерии в Атина. Тя се намира на много стратегическо място – на пешеходната алея, която води към входа на Акропола от страната на Тисио.

Днес, въпреки че денят бе работен поне половината от масите бяха заети от клиенти, които се възползваха от хубавото време. Истината е, че през уикендите заведението на Мария и всички околни заведения са препълнени, въпреки че всяко от тях има десетки маси. При все това тя твърди, че има спад в оборота, който обаче се дължи и на забраната за тютюнопушене.

Двама от нейните клиенти, младежи на 22 години разказаха, че продължават да излизат за кафе така както са го правели и преди кризата. Никос подчерта, разбира се, че цените са скъпи. Добави обаче, че не би се лишил толкова лесно от това удоволствие.

Според него собствениците на заведенията не са се трогнали особено от забраната за пушене на публични места. „С пушенето никога не сме имали проблем. Въпреки забраната можете да видите, че хората пушат свободно във всички заведения. В някои просто не слагат пепелници на масите, но носят, когато поискаме или хвърляме фасовете на земята, когато сме седнали на открито”.

След като се уверих, че ситуацията в кафетериите не е толкова лоша реших да потърся мнението на търговците.

„Не мисля, че консумацията на кафе е засегната от кризата. То е един издържлив във времето продукт, с който гърците няма да се разделят никога. То е тяхното удоволствие” твърди Григорис Арменакос, собственик на най-ароматния ъгъл в Атина.

Магазинчето, в което се пече, мели и продава кафе от 1890 година се намира съвсем в центъра на гръцката столица и буквално гъмжи от клиенти.

„В последно време забелязах едно покачване в продажбата на филтърното кафе и особено на еспресото. Смятам, че заради кризата хората излизат малко по-рядко и компаниите предпочитат да се събират по домовете и да се наслаждават на кафето си в домашни условия”.

Покачването на продажбите, което отчита Григорис е в рамките на 20-25 на сто. Той твърди, че привлича своите клиенти и с по-ниските цени, които предлага. „Можем да контролираме цените, защото сами внасяме кафето, което продаваме, а и ограничихме процента на печалба. Опитваме се да поддържаме съотношението между продукта и една логична цена”.

Григорис казва, че периодът е негативен за цените на кафето в глобален план. През юли 2010 цената му на стоковите борси се е намирала на 1550 пункта, а до февруари 2011 е достигнала 2500. „В момента вече трябва да е надминала 2650 пункта. Същото се беше случило през 1993. Тогава цената се беше удвоила от 1300 на 2800 драхми на килограм в рамките на само един месец”. Скокът се е дължал на намаленото производство на кафе в Бразилия, причинено от суша.

„Затова казвам, че повишението не се дължи на кризата. Ние вдигнахме цената за килограм от 9 на 10 евро. От това евро 40 цента отиват за ДДС. Казват, че до септември цената за килограм кафе може да скочи до 12-14 евро, но пък догодина може нещата да се уталожат. Така се беше случило и след кризата през 1993”.

Категории: Обществокафеконсумациякризацени кафенета магазини за мляно кафе фрапе
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus