Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кризата изравни църковните и гражданските бракове

01 Октомври 2014 / 12:10:15  GRReporter
979 прочитания

За гърците гражданският брак вече е обичаен избор, като половината от встъпващите в брак предпочитат ритуалната зала на кметството пред църквата. Тенденцията, очертала се през 2012, когато за първи път в страната гражданските бракове надвишиха църковните, се затвърди през 2013 с пълно „равенство“ между свещениците и кметовете. Миналата година са регистрирани 25 632 граждански и  25 624 църковни бракове, докато през 2012 гражданските са били с 1 750 повече. Все повече млади двойки предпочитат кметството поради финансови или други причини.

Впечатляващ ръст (с 85%) е отчетен и при договорите за съжителство на семейни начала, въпреки че в абсолютни цифри те все още не са сред най-предпочитаните варианти за младите двойки. Докато през 2012 са подписани 314 такива договори, през 2013 техният брой достига 581. От 2009 (годината, в която започват да се прилагат) до 2013 са подписани общо 1 421 договора за съжителство, като тенденцията е възходяща. «Много двойки предпочитат договора за съжителство или поради финансови причини, или поради възникнала бременност, понеже не желаят детето им да се роди извънбрачно», обяснява председателят на Колегията на нотариусите в Гърция Константинос Влахакис. Той добавя, че една сериозна част (20-25%) от подписалите договор за съжителство посочват като свое жилище дома на родителите си. Междувременно юристи определят гръцкия договор за съжителство като един от най-слабите в Европа, тъй като съжителстващите на семейни начала нямат същите права като съпрузите, освен това са изключени хомосексуалните двойки.

Отрицателен прираст

Едновременно с това данните на Гръцката статистическа служба показват, че естественият прираст на гръцкото население (съотношението между броя раждания и броя смъртни случаи) от три години насам е с отрицателен знак. Миналата година смъртните случаи са били със 17 660 повече от ражданията, като това е най-голямата отрицателна разлика, отчетена след войните. През периода 2011- 2013 са починали 38 628 души повече, отколкото са се родили, а ражданията намаляват с постоянен темп от 2008 насам.

Според професора по демография в Тесалийския университет Виронас Кодзаманис,  този отрицателен прираст се дължи основно на два фактора: в периода 1999-2009 е отчетен ръст на ражданията поради промяна в календара на раждане (т.е. увеличена е средната възраст, на която жените раждат). Този ръст логично се очакваше, че в даден момент ще бъде преустановен. Вероятно и икономическата криза е допринесла за очакваното намаляване на ражданията.

Трябва да се отбележи, че средната възраст, на която жените раждат, е била 31,05 години през 2009, докато през 2013 тя достига вече 31,85 години. От друга страна, според професор Кодзаманис, увеличаването на смъртните случаи се дължи на застаряването на населението, като и тук кризата е повлияла, но незначително.

«Навлезли сме в период на отрицателен естествен прираст, който ще продължи и в бъдеще. Така, ако очакваният отрицателен естествен прираст на населението не бъде балансиран с внасяне-изнасяне на чужденци, нещо, което е изключително невероятно да се случи, населението на Гърция ще намалява бавно, но сигурно през следващите десетилетия», подчертава професорът. Показателен е фактът, че миналата година в Гърция индексът на раждаемостта е бил 8,6, а индексът на смъртността 10,2, докато в съседна Турция тези индекси са съответно 16,9 и 4,9. Освен в Турция положителен прираст на населението е отчетен в Албания, Македония и Испания, а подобна на ситуацията в Гърция е тази в България, Италия и Португалия.

Още данни

  • Единствено на островите в южно Егейско море и на остров Крит естественият прираст е положителен. При регионите с отрицателен прираст рекордът принадлежи на област Централна Македония, следват Пелопонес, Атика, Тесалия, Източна Македония – Тракия и др.
  • През 2013 индексът на детската смъртност е увеличен до 3,69 от 2,91 през 2012.
  • Най-много договори за съжителство са подписани в периода 2009-2013 в област Атика.

 

 

 

Категории: граждански брак църковен брак естествен прираст индекс на раждаемостта смъртност
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus