Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Краят на света се оказа маркетингова стратегия

21 Декември 2012 / 19:12:27  Виктория Миндова
3126 прочитания

Краят на света е много успешна маркетингова стратегия и сценарии за различни типове Армагедон оживяват всеки пет-десет години, заяви специално за GRReporter специалитът от Института по астрономия, астрофизика, космически технологии към Атинска обсерватория Никос Мацопулос. Той е на мнение, че създадените продукти, стоки, книги, филми, услуги и “убежища” за спасение са направили по-предприемчивите богати на базата на една твърдение, което само по себе си е без научна обосновка. “Това е добре подготвена рекламна кампания”, подчертава астрономът.

Ученият побърза да уточни, че 21 декември 2012 година за цивилизацията на маите е била като края на хилядолетието за нашата култура. Тази дата не отразява края на света, а края на един период според летоброенето на древния народ. “Казват, че полярните магнитни полета ще сменят местата си – да, това е така, но няма да се случи днес, нито утре. От този момент ни делят 4 хиляди, а може би 500 хиляди години. Когато и да е, не можем да определим конкретна дата, кога ще се случи това”. Мацопулос обясни, че повечето предвиждания за края на дните са базирани на реални физически феномени, но се изкривяват и им се придава и точна дата на действие. 

“Очакванията за края на света фигурират в човешката история от стари времена” каза Мацопулос. Тoй поясни, че при античните народи е преобладавала идеята, че животът е цикличен. С други думи живеем, умираме и се прераждаме и всичко се повтаря. Юдейството и християнската религия обаче приемат, че животът и съществуването като цяло имат линейна треактория – започват от някъде и свършват някъде. Според Библията това е Денят на страшния съд или Второ пришествие.

“Хората, способни да повярват на всевъзможни неща са безброй, стига конкретната идея да им е поднесена по подходящ начин – в интересна опаковка”, отбелязва ученият и припомня, че през 80-те години на миналия век е имало подреждане в конкретен ред, когато също се е появила масова психоза за края на света. През 1910 преминаването на Земята през опашката на Халеевата  комета е предизвикало пророчества за масово унищожение. Фалшиви пророци са предвещавали края на света при появяването на кометите Хайкутаке (1996) и Хейл-Боп (1997), при настъпването на новия милениум (2000).

Никос Мацопулос казва, че човечеството само по себе си иска да вярва с митовете, които само създава. То има нужда да ги подхранва и да ги развива. Още от стари времена, когато науката не е имало по-голям обхват, идеята за края на света е давала времева рамка на хората, в която са имали шанс да станат правдиви, за да си откупят място в рая. Същата тенденция, но със силно развит търговски характер се наблюдава и днес.

“Краят на света, който засега не очакваме, ще бъде установен от науката, а не от религията. В космоса  стават различни действия, които ако се случат около Земята могат да бъдат катастрофални за нас. Движението на нито едно от космическите тела, които са описани до момента не застрашава съществуването на Земята в близко бъдеще или по друг начин казано, в следващите няколко хиляди години”, заключи Мацопулос. 

През целя 21-ви декември интернет пространството беше залято от най-различни коментари свързани с края на света. Част от тях бяха “Оказа се, че на маите не им свършвал календарът на 21, а продължавал на следващата страница”, “Светът няма да бъде разрушен, защото на 22-ри има страхотно парти”, “Жалко, че маите се провалиха – няма да ми се размине, пак ще плащам данъци” или конкретно за Гърция “В тази страна не уважават нищо вече. Разрушиха дори края на света. Безобразие!”

Категории: ОбществоАктуално края на света маи календар
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus