Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Краят на невинността или как в Гърция набиха депутат на улицата

16 Декември 2010 / 17:12:53  GRReporter
2573 прочитания

Демонстрациите в Гърция доста често стават синоним на насилието и разрухата, които причиняват. На вчерашното шествие с нападението срещу депутата и бивш министър в правителствата на Нова демокрация Костис Хадзидакис падна и последната бариера.

Група демонстранти, които участваха в протеста на двата най-големи синдикати в Гърция нападнаха и нанесоха побой на депутата, който в този момент минаваше покрай шествието. Разярената тълпа започна да  го удря с ръце, чадъри, камъни и дървени пръчки като през цялото време се чуваха викове като „Крадци, трябва да се срамувате!”.

Разкървавен, депутатът бе отведен във входа на съседна сграда и след това в парламента, където му бе оказана първа помощ. После бе откаран в болница, където се намира и сега. За щастие състоянието му не предизвиква никакви притеснения.

Часове след побоя в текст, поместен в личната му интернет страница Костис Хатзидакис заяви, че „не чувствам никаква омраза към хората, които ме нападнаха вчера. Въпреки това всички трябва да проумеем, че Гърция не може да просперира чрез омраза и насилие”. Той подчерта, че всички гърци трябва да дадат най-доброто от себе си, за да може страната да излезе от тежката икономическа криза и благодари на личната си охрана и на двама граждани, които са били ранени в опита си да го защитят от нападателите.

Прокурорката Елени Райку постанови провеждането на предварително разследване за нападението срещу Костис Хадзидакис, за да стане ясно от кого и при какви условия е било извършено нападението и да бъдат открити извършителите. Те ще бъдат обвинени за ред престъпления, едно от които е причиняването на тежки телесни повреди. Прокуратурата поиска от телевизиите да предадат видеозаписите от нападението срещу депутата, които ще помогнат за по-бързото откриване на нападателите, чиито лица не бяха покрити.

Председателят на Нова демокрация Андонис Самарас поиска нападателите да бъдат заловени и наказани по показателен начин. Още вчера от партийния пресофис бе издадено съобщение, в което се споменава, че „нападенията срещу което и да е лице са неприемливи и подсъдни. Днешното нападение срещу Костис Хадзидакис обаче е нещо по-голямо. То е в подкрепа на съмнителни и провокаторски мотиви”. Според Нова демокрация партийната позиция срещу икономическата политика на правителството и новите трудови отношения „е смутила много хора, но Нова демокрация няма да направи нито крачка назад и ще продължи да е срещу меморандума и за необходимите структурни мерки”.

Днес президентът на Гърция Каролос Папуляс и всички парламентарни партии осъдиха категорично нападението срещу Костис Хадзидакис. Изявленията на депутати от Коалицията на радикалната левица СИРИЗА, които характеризираха нападението като „еднократен случай” предизвикаха острата реакция на министъра за защита на гражданите Христос Папуцис, който заяви, че „когато искаме да развеем знамето на социалната чувствителност трябва да поемем и отговорността за нейното изразяване по възможно най-умерения начин”. Лявата коалиция не за пръв път се намира в епицентъра на критиката относно проявите на насилие по време на шествия и демонстрации. Преди две години, по време на протестите, които последваха убийството на 15-годишния Алексис Григоропулос партията СИРИЗА беше обект на сериозни нападки от страна на останалите партии за това, че е „подкладила” яростта на демонстрантите. 

Категории: ОбществоПолитика безредици побой стачки Гърция Костис Хадзидакис бивш министър
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus