Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кратка обиколка на Пелопонес

29 Септември 2013 / 17:09:46  GRReporter
12538 прочитания

Пелопонес е най-големият полуостров в Гърция и се състои от седем области: Ахаия, Илия, Месиния, Аркадия, Лакония, Арголида и Коринтия. Всяка област може да разкрие пред посетителя блестяща история от праисторическата епоха до наши дни,  и за всяка една от тях са характерни уникалната природна красота и многообразието от пейзажи.

Важни паметници и археологически обекти, уникални селища, живописни градове и внушителни крепости, но също така и природни красоти като планини и гори, реки и пещери, прекрасни плажове, превръщат Пелопонес в място, идеално за посещения през всички сезони и с различна цел – забавление, почивка, но и запознаване с историята и културата на страната.

Коринтия: със стратегическо географско положение

Можем да започнем нашата обиколка от Лутраки, намиращо се в първата област, през която минаваме на влизане в Пелопонес от Атика. Градчето привлича посетители от цяла Гърция с прочутите минерални извори, които извират от много места в крайбрежния район на площ около 750 метра, но и с красивия си плаж и нощния живот.

В Коринт можете да разгледате прочутия Коринтски канал, прокопан през 1880-1893, който свързва Сароническия и Коринтския залив. Можете да посетите и Акрокоринтос с внушителната крепост, храма на Афродита и прекрасната гледка.

Продължавайки на запад към град Патра ще минете през красиви малки селца и градове с чисти плажове, като Врахати, Дервени, Киато и Ксилокастро, които са едни от най-известните ваканционни селища на Пелопонес.

Ахаия: «вратата» на Гърция към Европа

Ахаия е една от областите на Пелопонес с богата история и представлява „морската врата” на Гърция към Европа. На влизане в областта ще минете през Акрата, Диакопто и Егио, втория по големина град в Ахаия. Това е един красив град с дълга история, построен амфитеатрално, с прекрасна гледка към Коринтския залив. В околността се отглежда прочутата коринтска стафида. Особен интерес за посетителите на Егио представлява старата част на града и плажа, от железопътната гара до църквата  на Богородица, и старите складове за стафиди, които днес са обновени и превърнати в кафенета.

Малко преди да стигнете в Патра ще видите впечатляващия мост, свързващ Пелопонес с Континентална Гърция – Рио-Андирио, построен през 2004.

Град Патра – столицата на Ахаия, на прочутия карнавал и доброто настроение, е важно пристанище, и си струва да го посетите, за да разгледате средновековната крепост, прочутата винарна „Ахаия Клаус”, внушителния храм на Свети Андреас и новия Археологически музей.

Град Патра

Продължавайки на запад ще минете през малки крайбрежни селца с красиви плажове, като Лакопетра и Калогрия, както и през уникалната борова гора Строфиля.

Илия: безкрайни пясъчни плажове

Ако продължите на югозапад ще стигнете до Амалиада, втория по големина град на област Илия, с множество археологически паметници и обекти.

Множество обширни и впечатляващи пясъчни плажове ще срещнете по пътя си, като този в Килини и Курута, както и езерото Каяфа, което е обявено за резерват и е център на балнеотуризма в района.

Езерото Каяфа

Град Пиргос, столицата на областта, е бил особено развит по времето, когато активно са се отглеждали стафиди (19 век - 1930), благодарение на географското си положение.

В средата на Кипариския залив, близо до езерото Каяфа, се намира град Захаро, който завършва с прекрасен широк пясъчен плаж. Околността е потънала в зеленина, има много маслини и борове, а недалеко от него се намират прекрасното дефиле Неда и древна Олимпия.

Месиния: маслинови горички, синьо-зелено море и исторически паметници

Град Кипарисия с традиционното селище в Стария град и внушителната крепост, с безкрайните маслинови горички, синьо-зеленото море, историческите паметници и природната си красота, е място, което пленява всеки посетител.

Красотата на област Месиния можете да усетите и в живописното градче Пилос, в прегръдката на залива Наварино. Това е едно прекрасно крайбрежно градче, с ярки островни цветове и прочутото укрепление, извисяващо се при входа на пристанището.

Пилос

В двата края на първия ръкав на Пелопонес се намират красивите градчета Метони и Корони с прочутите венециански крепости, пясъчните плажове и интересните забележителности в околностите. Интересна дестинация е и столицата на областта Каламата, известна със своите прекрасни пейзажи и забележителности, а така също и с местните си продукти, които са основна част от средиземноморската диета.

Категории: Пелопонес обиколка туризъм археологически обекти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus