Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Красивите гръцки села

27 Септември 2014 / 16:09:26  GRReporter
2256 прочитания

Може Гърция да е известна с плажовете си и островите си, но лятото вече свърши, и континентална Гърция с красивите си живописни села и ярките си цветове ни очаква

Стемница, Аркадия: селското дете на Морея

 

Стемница, планинското село от община Гортиния в Аркадия е седалище на Теодорос Колкотронис по време на революцията от 1821 и той го нарича „селското дете на Морея”.Традиционно селище,  Стемница е построена на 1080 м. надморска височина, а населението й е 412 жители. Ждрелото на Лусиос, етнографският музей, боровата гора на Меналос и останалите живописни села на областта (Паламари, Павлия, Сирна, Псари Гортинияс) са само някои от нещата, които ще откриете в това прекрасно място, а традиционните страноприемници ще направят престоя ви незабравим.

Папинго: картината  на Янина


Богатата природа в Папинго впечатлява посетителите с цветовете си, които се променят през сезоните. Сигурно е, че през есента ще се почувствате абсолютно необичайно в това живописно селище, построено на склоновете на Тимфи на надморска височина 960 м. То е един от най-характерните примери на архитектурата на Загора и предлага картини, които ще изпълнят съзнанието ви и вашия фотоапарат без да разберете как. Посетете и вировете по течението на река Рогово, насладете се на връх Тимфи, разходете се по ждрелото Викос  разгледайте от близо флората и фауната на областта.

Нимфео, Флорина: Снежанка на Вернос

 

На около 60 км от Флорина, във Вернос , на надморска височина 1350 м се намира едно село, което пътеводителите определят като едно от десетте най-хубави села в Европа- Нимфео. Първоначалното му име е Невяста, заради красотата на мястото. Нимфео е важно място за туризъм и запознаване с красивите ъгълчета на Гърция, с дъбовата гора, която го обкръжава, с покритите с камъни улички и каменни къщи.В района действа Арктотурос, екологична организация, основана през 1992 за защита на дивите животни и природата.

Кастраки, Трикала: с гледка към Метеора

В подножието на Метеора се намира едно село, което е обградено от огромни скали и показва красотата си чрез  една уникална гледка. В Кастраки, което носи името си от византийската крепост, чиито развалини още съществуват, ще изпълните деня си с разходки, ще живеете по традиционния начин на живот, който местните следват вярно, и естествено ще проучите Метеорите.

Партенонас, Халкидики: с тежко име

Може Партенонът в Атинада е по-известен, но това традиционно селище на ръкава Ситония има своя история и красота, с които да привлече посетителите. Състареното според традиционната македонска архитектура село в Халкидики предлага гледка към залива Торонеос, един зелен пейзаж, който е любима на туристите дестинация. Традиционни къщи и пълни с цветя дворове съставят днешния облик на селото, което е изоставено през 80-те години  от своите около500 жители, които се настаняват в Неос Мармарас. След това обаче, с  различни инициативи  на жителите и посетителите, животът се връща в селото и днес то разполага с всичко необходимо да посрещне туристи.

Категории: традиционни села Партенонас Папинго Стемница Кастраки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus