Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Корупцията в Гърция най-сетне ще стане углавно престъпление

24 Февруари 2010 / 20:02:00  GRReporter
1639 прочитания

Загуба на длъжност и наказателна отговорност ще са последствията за депутати, министри, представители на местната власт и съдебни служители (или тясно свързани с тях), които имат участие в offshore или укриват приходи. Това предвижда новият законопроект за борба с корупцията, който правителството на ПАСОК ще използва, за да въведе ред в обществения сектор. При установяване на несъответствия между декларираните и реално извършените разходи, нарушителите ще бъдат лишавани граждански права (затвор), също така ще следват и конфискации. От две до пет години затвор са най-тежките санкции за представители на държавната власт, за които се докаже, че имат връзка  с offshore дружества. При доказване на корупционни практики, замесените държавни служители ще бъдат лишавани от граждански права и автоматично губят длъжността си и правото да работят в публичния сектор.

Освен корупция закона ще наказва действия като присвояване и злоупотреба с служебно положение. Митничари и данъчни, които са извършили финансови нарушения на стойност над 15 хиляди евро, ще се образува наказателно производство за престъпление. При народните представители и министрите за углавно престъпление се смята присвояване или друг вид незаконно придобиване на активи на стойност над 73 хиляди евро. Този закон е в сила от 1996 година, но до момента няма нито един политик, който да е бил осъден по него, независимо от постоянно изникващите корупционни скандали.

В законопроекта за борба с корупцията правителството на Георгиос Папандреу не предвижда наказание за гражданите и длъжностните лица, които докладват за корупционни действия или съдействат за тяхното разкриване. В момента се обсъжда тази облекчаваща вината мярка да важи не само за корупционните престъпления, но и при жалби за престъпления свързани с наркотици и тероризъм.

Най-силна корупционна дейност в последните години се отбелязва в болничния сектор, данъчното и агенцията за издаване на разрешения за строеж. 60% от всички корупционни действия са били извършени в една от трите типа институции. Според проучване проведено от Public Issue по поръчка на неправителствената организация „Национална прозрачност за Гърция”, гърците са дали подкупи в размер над 748 милиона евро за 2008 година. Един от всеки седем анкетирани е заявил, че е дал поне един подкуп в частния или държавния сектор през изминалата година, за да получи услуги „по втория начин”.

Категории: КорупцияИкономикаОбщество
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus