Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Коледен концерт с полиция и расистки лозунги в храм „Свети Пантелеймон”

13 Декември 2010 / 14:12:19  GRReporter
2275 прочитания

Стотици жители на района около църквата „Свети Пантелеймон”, но и граждани от цяла Атина се стекоха в православния храм, за да присъстват на коледен концерт, организиран от гръцката Архиепископия и Музикалната палата в Атина. Уникалното събитие събра на едно място знаменитости  и обикновени граждани, за да спрат гетовизацията на квартала и да сложат край на крайностите между членове на крайнодесни групировки и имигранти. Коледният концерт трябваше да предаде послание за мирно съвместно съществуване, за хармония и единство между хората от различни националности, които живеят в  района и да постави край на трагичните събития, случили се там през последните години.
    Вътрешната част на храма бе пригодена за нуждите на организацията, а публиката започна да се събира часове преди началото на концерта. Цели семейства, гърци и чужденци – православни християни от всички краища на гръцката столица присъстваха на проявата и по този начин заявиха подкрепата си към посланието, което организаторите искаха да изпратят. Минути преди началото в храма пристигна президентът на страната Каролос Папуляс, който бе очакван от архиепископа, членове на правителството и всички присъстващи.
    След това вратите на църквата бяха затворени, което предизвика протести от страна на десетките граждани, които не успяха да влязат. Между тях имаше и такива, които носеха сгъваеми столчета, като се надяваха, че по този начин можеха да си осигурят вход дори и при липсата на свободни места. Концертът започна с кратки речи от страна на Архиепископ Йеронимос и президентът на Музикалната палата Йоанис Манос, които подчертаха, че едно културно събитие би могло да заличи различията и да покаже пътя към едно мирно съжителстване.
    По същото време извън храма полицейското писъствие се засилваше. Поради опасенията за протести от крайнодесни елементи, входовете бяха охранявани от специалните отряди за борба с масовите безредици, а по стълбите и на площада имаше много граждани, които слушаха концерта от високоговорителите.
Половин час след началото на концерта малка група крайнодесни започнаха да скандират националистически лозунги от пресечката, в която се бяха събрали и след това се придвижиха към площада пред църквата, където продължиха да протестират заедно с някои жители на околните сгради.
    С тях бяха и група фанатизирани християни, които по-рано бяха отправили словесни нападки към свещеници, че „са превърнали храма в нощно заведение и търпят присъствието на чужденците в квартала”. Малко след края на концерта протестиращите се преместиха към мястото, където бяха паркирани автомобилите на официалните гости. Те застанаха там и ги очакваха да се появят, за да ги освиркат, но бяха отблъснати от полицаите, които осигуриха безопасен изход. Малко по-късно смесената група от крайнодесни протестиращи и фанатизирани вярващи се разпръсна.
    В коледния концерт взе участие четиригласният хор на храма „Свети Пантелеймон”, а „Оркестърът на приятелите на музиката” от Музикалната палата изпълни произведения на гръцки и чужди композитори. „Майсторите на псалтирското изкуство” поеха щафетата и изпяха коледни химнове под общото заглавие „Христос се ражда във Витлеем”, а известният изпълнител Георгиос Даларас завърши вечерта с песни на Микис Теодоракис по стихове на Одисеас Елитис. Според присъстващите граждани концертът е имал позитивно въздействие върху жителите на квартала, които с години стават свидетели на разпри и сблъсъци между членове на крайнодесни групировки и имигранти.
    „Районът около „Свети Пантелеймон” се превърна в нещо като „граница” на Гърция”, “В днешно време се страхуваш дори и да минеш от тук. Мои познати продадоха жилищата си и се преместиха в други квартали, защото се страхуваха да останат тук. Само една истинска промяна на политиката може да промени днешната отчайваща ситуация”, “Аз смятам, че държавата и общината са виновни за това, че са позволили на имигрантите да стигнат до тук и днес да обикалят в глад и мизерия, в резултат на което и жителите на квартала да имат чести разпри с тях. Инициативи като днешната са едно добро начало”, споделиха някои от присъстващите.

Категории: расисти ксенофоби нелегални имигранти крайнодесни елементи Свети Панталеймон
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus