Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Когато на всеки две минути изчезва дете, няма нито секунда за губене

03 Юни 2014 / 14:06:20  Анастасия Балездрова
724 прочитания

250 000 деца изчезват всяка година в Европа. Това означава едно дете всеки две минути. Данните плашат и подобряването на начините за действие при изчезването на едно дете, както и предприемането на превантивни мерки срещу явлението събраха представители на полицейски служби и неправителствени организации за закрила на детето в Атина.

Конференцията на тема: „Когато всяка минута е от значение…” се проведе по случай световния ден на изчезналите деца – 25 май и под егидата на гръцкото председателство в Европейския съюз. „В Гърция нямаме случаи на отвличания на деца с цел паричен откуп или сексуална експлоатация, но това не означава, че проблемът с изчезванията не е сериозен”, заяви Костас Янопулос,  директор на организацията „Усмивката на детето”, която координира системата за действие в случаи на изчезвания на деца в Гърция Amber Alert Hellas.

Миналата година на общоевропейския телефонен номер за изчезналите деца 116 000 са получени 7 138 обаждания, от които 5 487 са касаели: заявление за изчезване на дете и искане за предприемане на действия за неговото откриване (в 14,5 на сто от обажданията), информация за изчезнало дете (20 на сто) и информация за дейностите на организацията във връзка със случаите на изчезване на деца (65,5 на сто).

В рамките на 2013 организацията е откликнала на 160 искания за помощ в откриването на изчезнало дете, подадени от неговите родители или от полицията. В 70 на сто от случаите изчезналите деца са били тийнейджъри, а в 74 на сто децата са били на възраст между 13-18 години. 87 от общо 118-те деца са били момичета, а 74 на сто от общия брой са били от гръцки произход.

Според Костас Янопулос данните отразяват напълно ситуацията в Гърция. „Много често самите семейства не отдават необходимото внимание, като смятат, че едва ли не в повечето от случаите момичетата изчезват по собствено желание, следвайки обекта на своите чувства. Това е погрешно. Съвсем наскоро имахме един нещастен случай в остров на Йонийско море. Едно момиче изчезнало от дома си след като се скарало с майка си. Родителите преценили, че не е необходимо да алармират за изчезването й веднага, понеже не сметнали , че не е нещо сериозно. Когато подадоха сигнал вече беше късно – намерихме детето обесено в една нива”.

Той призова родителите да се откажат от тенденцията да не информират, когато децата им на тази възраст изчезнат от дома си. „По този начин губим ценно време”, подчерта Янопулос. В същото време ги посъветва да обръщат по-сериозно внимание на децата си, като се позова на още един съвсем скорошен случай, в който един тийнейджър се самоуби в деня на започването на кандидат – студентските изпити. „Първоначално мислехме, че това негово действие е било причинено от напрежението около подготовката за изпитите, но след това се оказа, че детето е било жертва на насилие в училище”.

На общоевропейско ниво 50 на сто от изчезванията на деца също са свързани с бягство на тийнейджъри от домовете им. „В 36 на сто децата са жертви на отвличане от страна на някой от родителите си, в 10 на сто става дума за загубени, ранени или изчезнали по други причини деца, в 2 на сто – изчезнали непридружавани имигранти и в други 2 на сто – отвличания от криминално проявени лица и отвличания от трети лица”, посочи главният секретар на европейската организация за изчезнали деца Missing Children Europe Делфин Моралис.

Представители на полицейски служби от Великобритания и Франция и на неправителствена организация от Белгия представиха опита си в издирването на изчезнали деца. Всички се обединиха около призива, че когато едно дете изчезне, неговите близки не трябва да допуснат да бъде загубена дори и секунда. По думите им децата обикновено се намират в първите 3 дни след изчезването, затова те трябва  да информират веднага полицията или неправителствената организация, която е заета с тази дейност в съответната страна, за да започне издирване.

Категории: Общество изчезване на деца тийнейджъри бягство от дома неправителствени организации общоевропейски телефонен номер 116 000
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus