Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кога са безопасни екстремните спортове

22 Юли 2010 / 11:07:07  GRReporter
3053 прочитания

Случаят с двамата мъртви пилоти – инструктор и ученик, които паднаха със самолет на 29 юни в Егио е статистическото изключение от правилото. Колкото и да звучи абсурдно след трагедията, но хората, които се занимават с въздушни спортове настояват, че нещата там горе не са чак толкова страшни... „Най-важното е както ученикът, така и опитният пилот да не надценяват способностите си - както своите лични, но така и на средствата с които разполагат. Затова има и различни категории, когато взимаш диплома – за начинаещи, напреднали и т.н.” казва Андонис Пападопулос, който е член на Гръцката федерация за въздушни спортове за вестник „Та неа”.

Тази година на 13 юни един 28-годишен парашутист на остров Крит също загуби живота си. „Главният парашут е трябвало да се отвори на 150 метра или най-късно на 70 метра от земята, за да е спасителен, като преди това трябва да е бил поддържан и произведен според парвилата” казва Янис Мараиантопулос. Според него има три основни принципа, за да си в безопасност, когато се готвиш да полетиш. Най-важното е да се провери какво е времето и посоката на вятъра в областта, където спортистът си е набелязал да лети. Вятърът е добре да бъде около 25 км/ч, което може да се измери с уреди на място. Предварително спортистът трябва да уведоми близките си и останалите колеги от клуба къде и кога ще лети.

43-годишният Никос Маврис се занимава вече 12 години с един друг екстремен спорт – кану каяк, и добре познава реките в цяла Гърция. Според него най-важното е да имаш добро оборудване. „Аз винаги се грижа да имам допълнителни провизии в случай, че изостана някъде около реката, както и аптечка, допълнителни весла и безжичен телефон. Оттам нататък е важно да не ходиш сам да караш кану каняк, а винаги с още двама-трима души, които имат основни познания. Но каквото и да се случва не бива да се правиш на велик и да влизаш в реката по време на проливни дъждове и когато реката се е напълнила.” Задължително е и да се премине курс на обучение в някоя от школите, които съществуват по местата, където обикновено се ходи за кану-каяк, подчертава Никос. „Особено когато отиваш на рафтинг всички трябва да са снабдени с каски и спасителни елеци, а маршрутите се организират от фирми за алтернативен туризъм, които имат специални лодки с опитен водач. През зимата трябва да се носят и специални костюми за рафтинг. В Гърция трагедиите се броят на пръсти и винаги са причинени, защото тези правила не са били спазени” допълва.

Морското дъно също крие своите опасности, за които скуба водолазите трябва да са добре подготвени. 34-годишният Георгиос Вандорос познава добре подводните тайни. Той се гмурка от години в пещери и при потънали кораби и предупреждава, че морското дъно може да се превърне в капан. Георгиос се гмурка с оборудване за скуба дайвинг на дълбочини по-големи от 40 метра и казва, че „колкото по-надълбоко се намираш и колкото по-голямо е разстоянието от повърхността, толкова повече се появява риска за неуспешно изкачване.” Основната опасност пред водолаза е да не успее да се справи с оборудването и да направи грешен избор, обяснява Георгиос. Повечето трагедии се случват, когато някой се учи по интернет как да се гмурка, а не преминава през курс на обучение. Важното е водолазите да придобият опит постепенно, за да бъдат в безопасност – необходимо е да бъдат обучени, да си правят предварително програма на гмуркането с точен престой под водата и на колко метра ще се гмуркат, да бъдат концентрирани и да осъзнават собствените си възможности.

Професионалистите настояват, че е необходимо преди някой да започне да практикува който и да било екстремен спорт свързан с морето, планината или въздуха, да премине през курс на обучение и винаги да спазва правилата. „Винаги може да се случи нещо накриво. Да попаднеш на свлачище, на лавина, времето изведнъж да се промени, но трябва да си трениран, за да знаеш как да се справиш. Не може да не познаваш опасността, защото сигурното е, че винаги може да се случи нещо” отбелязва инструкторът по катерене и планински водач Панайотис Котронарос. „Не бива да тръгваш на планина без да вземеш предпазни мерки и да имаш необходимото оборудване. При катеренето не е позволено да се надценяваш” подчертава и допълва „Ние не излизаме за адреналина, а за да се доближим до природата. Не се правим на смелчаци, защото знаем, че природата не може да бъде победена, и за това не вървим срещу нея, а заеднос нея.”

 

 

Категории: АктуалноОбществоСпорткатерене парапланер кану каяк водолази
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus