Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кметовете от Атика се вдигнаха на стачка

27 Март 2012 / 15:03:50  Виктория Миндова
813 прочитания

Кметовете от района на Атика се вдигнаха на четиричасов протест и се събраха на митинг пред сградата на министерството на регионалното развитие. Те негодуват срещу съкращаването на държавното финансиране за общините наполовина. През 2009 държавата е осигурявала бюджет от пет милиарда евро за оперативни разходи и финансиране на проекти, а през 2012 тези средства са намалени на 2,5 милиарда евро. След като правителството на Георгиос Папандреу прие реформата в регионалното разпределение “Каликратис” и обедини общините по райони, кметствата бяха намалени от 1034 на 325. Голяма част от срочните договори на заетите в общините и кметствата не бяха подновени, други се  включиха в програмата за доброволно напускане. Фискалната консолидация по места намали разходите до 70%. На служителите, които останаха на работа с 30% намалени заплати. Правителството обеща, че органите за местно самоуправление няма да загубят напълно държавните си субсидии за извършване на дейност, което не са оказа съвсем близо до истината.

“Още през 2010 приехме реформите в системата на регионалното управление, но от тогава нещата стават от все по-зле”, заяви специално за GRReporter кметът на община Кропиас Димитрис Кюсис. Той каза, че най-големият проблем след съкращенията е, че кметствата не могат да изпълнят нито един от започнатите проекти поради липсата на каквато и да е помощ от страна на централното управление.

Говорят за стимулиране на икономическото развитие в период на криза, но това са празни приказки, поясни кметът. Той подчерта, че в момента общините действат само със средства от европейските фондове от Националната рамка за стратегическо развитие, но те са ограничени и не стигат. “Финансирането от централния бюджет е намалено наполовина, а държавната програма за инвестиции остава само на хартия и средствата не са пуснати в действие”. Кметовете негодуват срещу неизплащането на 450 милиона евро, които са били предвидени да бъдат отпуснати в началото на тази години, но още не са изплатени.

Това са средства определени специално за нуждите на организациите за местно самоуправление, но реално остават замразени от 2010. Основните проблеми в общините остават незавършените проекти в областта на управлението на отпадъците, канализацията, пътните инфраструктури. “Нашите кметства не са подсигурени и липсват сериозни инфраструктури – всичко свързано с всекидневните нужди на гражданите”. Сериозни трудности се забелязват в поддържането на общинските детски градини, чистотата, общите пространства и услугите свързани с грижата за бездомните и хората в неравностойно положение. “Има огромен дефицит и той не може да бъде покрит само от европейските субсидии”.

След ревизията на надзорната тройка от Международния валутен фонд, Европейската комисия и Европеската централна банка стана ясно, че наред с социално-осигурителната система, организациите за местно самоуправление са една от най-големите черни дупки на гръцкия бюджет. Кметовете от своя страна не са съгласни с тази позиция. Те не отричат, че трябва да се подсили надзора върху оползотворяването на отпуснатите средства към кметства и общини, но твърдят, че не е логично да се спира напълно финансирането. “Ние знаем, че програмата за държавно финансиране беше сериозно съкратена, но тя все пак не е отменена, затова предвидените средства би следвало да се изплатят. Ние търсим алтернативни начини за финансиране, но и държавата трябва също трябва да поеме своята част от отговорността, иначе няма как общинските служби да функционират и да изпълняват задълженията си”, заключи Кюсис.

Представители на кметовете от район Атика се срещнаха с министъра на регионалното развитие Тасос Яницис, но до консенсус не се достигна. Държавата няма никакви свободни средства, за да изпълни исканията на протестиращите, а временното правителство на Лукас Пападимос ще бъде на власт още около месец, което не му дава възможност за големи маневри. Въпреки това, общинските управници и кметове са взели решение да продължат активните си стачни действия и в четвъртък ще има втора четиричасова стачка между 11 сутринта и три часа следобед, каквато се предприе във вторник.

Категории: Общество стачки протести кметства Атика съкращения европейски средства
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus