Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Къде да прекараме Великден в Гърция

13 Април 2014 / 12:04:30  GRReporter
1830 прочитания

Великден е един от най-големите християнски празници, а и една добра възможност да избягаме от привичното..

Сайтът clickatlife.gr ви предлага 4 дестинации, където да прекарате празниците и да преживеете неповторими мигове, без това да ви струва много.

Санторини

Вълшебният остров е уникално място с неповторими гледки в Имеровигли и Ия.

Обичаят на Лазар

В събота на Лазаров ден в различни села, между които и Мегалохори, жителите съживяват всяка година обичая „Лазар”. Правят огромен кръст в центъра на площада, обвит с розмарин, който символизира възкресението на Лазар. Там според обичая, кръстът ще остане до Велика Събота, когато го развалят.

Литургия в Пиргос

Тържественост преобладава на Разпети петък в село Пиргос, където сеизнася плащеницата. От ранна сутрин, млади и стари, наводнени от излизат по улиците и дворовете на къщите, и издигат тенекиени лампи. Когато започне  да се стъмва ги запалват и по време шествието, селото изглежда  като потънало  в пламъци. Това е наистина най-зрелищният великденски обичай на Санторини и си заслужава един път в живота си да изпитате това вълшебно изживяване.

Корфу

Най-големият християнски празник на Корфу е различен, защото тук има западноевропейски влияния.

Музиката на ангелите

Крачейки по улиците през празничните дни, чуваш вълнуваща полифонична църковна музика, която се лее от храмовете. Хармоничното пеене, своеобразен четириглас, идва от Крит през 17-ти век.

Връбница

Празничните изяви на Корфу започват от неделята на Връбница, която местните наричат Вайоне. В 11 сутринта е шествието с  мощите на Свети Спиридон. Литанията се организира още от  1630 в чест на избавлението на острова от смъртоносна епидемия от чума, която го опустошава през 1629. Шествието е с най-дългия маршрут  и минава по протежение на въображаемата линия на старите венециански стени на града, с няколко спирки за молитви и молби, прескачайки както и в миналото, еврейския квартал. То е единственото, в което участват и всички 18 филхармонични оркестри на острова, за да почетат светеца покровител на Корфу.  След края на шествието оркестрите минават през историческия център на града, свирейки весели маршове.

Метеора

Откажете се от светското и преживейте дин Великден под сянката на скалите на Метеора. Мястото е защитено от ЮНЕСКО и е най-голямата монашеска общност след Света гора.

Трогателна изживяване ще имате, ако присъствате на Велики четвъртък, на чинопоследованието на Тайната вечеря в манастира Варлаам., който се намира срещу Големия Метеор. 12-е евангелски  откъси разказват пътя на Исус към Голгота, камбаните звънят тъжно, почти неземно, монаси и вярващи участват в Божествената драма, преживявайки умствен и духовно подем.

В манастирите на Метеора

На Велики Петък епитафиите се украсяват скромно. Аромат на тамян и люляк изпълва въздуха. Главите се навеждат смирено, докато душите се издигат към небето.
Вечерта на Възкресение посетете един от манастирите на Метеора, например този на Свети Стефан. Ако можете да се справите с трудни изкачвания, манастирът Русану ще ви възнагради с повече отколкото очаквате.

Миконос

„Великден без Миконос не става” казват местните и чужди знаменитости, които всяка година изпъкват Острова на ветровете. Събира за онези, които искат да прекарат светите празници в религиозна атмосфера, и  останалите, които искат да празнуват, танцувайки до зори.

Разхождайки се из Матояни, ще видите хората да се забавляват, като че ли няма да има утре, а в Малката Венеция ще изпиете коктейла си, наслаждавайки се на уникална гледка.

Миконос има свои великденски традиции. Тук жените белосват къщите и правят питки „лазаракия” с формата на хора.

На Велики Петък е церемонията по изнасянето на плащаницата в Матояни, а в събота на Възкресение има церемонии в малкия манастир Палеокастро в Ано Мерия и в Митрополията в Алефкантра.

 

Категории: Великден Санторини Миконос Корфу Метеора
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus