Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

"Казваме истината на властта" учи децата на толерантност и справедливост

24 Юли 2013 / 19:07:11  GRReporter
1028 прочитания

Автор: Симона Пенева

“Казваме истината на властта” е новата програма, която ще учи децата в Гърция на толерантност и култура във взаимоотношенията. Въвеждането й е обща инициатива на дъщерята на Робърт Кенеди, Кери и фондацията “Мариана Вардинояни”. „За мен е голяма чест, че аз и Кери Кенеди ще обединим силите си ”, заяви Вардинояни на официалното подписване на споразумението за сътрудничество по програмата, която носи името на книгата на Кери Кенеди „Казваме истината на властта”.

„Сега, заедно можем да пренесем тези прекрасна идея и в Гърция”, каза Вардинояни. Цел инициативата е да адаптира американската програма към гръцката реалност, както и образователния материал, който е подготвен от центъра Кенеди, за да могат гръцките ученици да получат тези знания и виждания.

„През следващите 18 месеца, ще осведомим колкото се може повече държавни и частни училища за същността на програмата, която ще бъде адаптирана ”, сподели Вардинояни. Тя включва главно електронен и печатен материал, които е базиран на опита на активисти и поддръжници на справедливостта и на човешките права.

„Така, ще подготвим едно ново поколение от отговорни, чувствителни и справедливи хора, които ще уважават ценността на живота и правото на всеки мъж, жена и дете за живот, изпълнен с достойнство, развитие и възход.”, каза Мариана Вардинояни. Цялата фамилия Кенеди е особено привързано към Гърция.

Робърт Кенеди се е водил от мотото: „Нека отдадем себе си на това, което старите гърци са написали преди векове, а именно да опитомим свирепостта на човека и да направим по-благоприятен живота на тази земя.” Дейността на фондацията и неговите наследници поддържат жив духа на Робърт Кенеди. Както за него, така и за Кери Кенеди, децата са бъдещето и най-добрата инвестиция, която може да се направи, за да осигурим един по-добър свят в бъдеще.  Затова „Казваме истината на властта” сега идва и в Гърция.

Кери Кенеди разясни, че програмата е в действие вече в страни от шест континента. Тя продължава 12 седмици и включва по 1 час на седмица, плюс домашни. Всяко училище може да планува изпълнението на програмата, както сметне за най-удобна. „Някои училища предават за един час цяла глава от книгата, а други го правят за две-три седмици”, сподели още Кери. Нужни са допълнителни учители, а тези, които са част от училището минават през кратко обучение. Преди да започне програмата на децата и учителите се задават въпроси. Те не са свързани с успеха или уроците, а например колко често биват обиждани и дали се чувстват безопасно в училище.

Кери сподели, че много голяма част от децата до момента стават жертва на масови подигравки в училище. Най-големият проблем е, че те не се чувстват безопасно в училище, там, където прекарват половината от деня си. В Гърция програмата ще започне да се прилага в малък брой училища. Когато се отбележи напредък на програмата, програмата “Казваме истината на властта” ще бъде приложена по-широко. Инициаторите планират тя да започне през Януари 2014.

Вардинояни сподели, че е възхитена от решителната и борбена личност на Кери Кенеди, която вярно следва стъпките на своя баща. Световно призната активистка за мир и равенство, тя е работила в повече от 60 държави като Ел Салвадор, Кения, Хаити и Южна Корея, а също е и автор с голямо влияние.
Фондацията „Мариана В. Вардинояни” работи вече повече от 15 години близо до децата, в различни области. Тя се бори за правата на човека и за защита на децата. Подкрепя инициативи в образованието, мира, здравето, социалната помощ, участие в борбата срещу насилието, бедността, неграмотността, трафика на хора, манипулацията на деца и много други. Институцията допринася също и за осведомяването на гръцкото и международното население за проблемите на децата по целия свят.

Кери Кенеди е президент на Центъра за правосъдие и човешки права, президент на управителния съвет за международно прилагане на амнистия в САЩ, възпитаник на университета Brown и на юридическия факултет на колежа Бостън са само малка част от титлите й. Овен това, тя е и отдадена майка на три момичета.

Центърът за правосъдие и човешки права превръща мечтата на Робърт Кенеди в реалност. Освен разпространяването на програмата „Казваме истината на властта”, центърът работи върху подобряването на качеството на здравните услуги в различни страни с програмата „Здравни Електронни Селища”.

Сътрудничеството между американския център и фондацията на Вардиноияни започва през 2002, когато представят заедно книгата на Кери Кенеди „Казваме истината на властта” на гръцки език.
 „В последното си интервю на баща ми беше попитан как иска да бъде запомнен. Той отбеляза, че това е и ще бъде свят, в които децата винаги страдат и добави, че иска да го запомнят като човек, направил поне малко за тези деца. Все още не познавам човек, направил повече от него”, сподели Кери Кенеди.

Тя призова да не се целим в големи дела, а първо да застанем до най-близките си и да подкрепим тях. Да  подкрепим приятел, да му пазим гърба или да защитим някои от поредната расистка шега.
За финал Кери Кенеди благодари на Мариана Вардинояни за дългогодишното сътрудничество и за помощта, която е предоставила на десетки сръбски деца болни от рак, като им е дала възможност да се лекуват в клиниката й в Гърция.

Категории: Общество Кенеди Вардинояни образователна програма
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus