Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Каталонски яйчен крем

06 Юни 2014 / 12:06:29  GRReporter
1517 прочитания

Даниел Лахана

Може да се каже, че най-старият десерт на Европа от региона на Каталуния в североизточната част на Испания (споменава се още в готварските книги от средновековието) често се бърка с вездесъщия френски крем брюле. Има обаче някои различия, не само по отношение на ароматите - испанската версия включва лимонова и/или портокалова кора и канела, докато французите използват ванилия; за приготвянето на френския десерт се използва крем, а за испанския - обикновено само мляко. Методът на приготвяне също е различен - за испанския десерт се използва царевично брашно (царевично нишесте) и се сгъстява докато се охлажда, докато френският се приготвя във фурната, обикновено на водна баня. И двата са еднакво вкусни, но испанската версия е малко по-лека за задаващото се лято...

                                                                              ***

РЕЦЕПТА

(за 6 порции)

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Сложете млякото (оставете си около 200 мл, в които да разтворите царевичното брашно) заедно с лимоновата и/или портокаловата кора и пръчката канела в тенджера с дебело дъно на умерен котлон, докато достигне точката на кипене. Отстранете от котлона и го оставете да се охлади леко (за около 15 минути). Прецедете млякото в купа през фино сито. Изхвърлете кората и канелата.

Разтворете царевичното брашно в останалото мляко и го изсипете в купа с жълтъците и захарта. Разбъркайте, докато се съчетаят добре. Добавете охладеното и прецедено мляко към тази смес, като разбърквате бързо и непрекъснато с дървена лъжица или миксер, за да се избегне образуването на бучки.

Изсипете в тенджера и варете на умерен огън за около 10 минути, докато се сгъсти, като непрекъснато бъркате с дървена лъжица. Сместа е готова, когато остава по задната част на лъжицата.

Разпределете крема в 6 малки купички и ги покрийте с фолио (найлон) или с пергаментова хартия, за да не се образува коричка. Оставете крема да се охлади, преди да го сложите в хладилника.

Отстранете фолиото или хартията непосредствено преди сервиране и поръсете всеки десерт със захар. Или карамелизирайте с горелка или поставете купичките с крема под гореща скара, докато захарта стане тъмно кафява и се карамелизира. Бъдете внимателни, тъй като може да изгори много бързо.

Охладете в хладилника преди сервиране. В идеалния случай карамелът би трябвало да се втвърди при охлаждане - просто трябва да го докоснете с лъжица, за да го „натроишите” преди ядене. Контрастът между твърдия и хрупкав карамел и мекия кадифен крем отдолу е това, което наистина прави този десерт!

Да ви е сладко!

Категории: Crema CatalanaКаталонски яйчен кремСредиземноморски рецептиДесертиКремове
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus