Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Каристос, вълшебният

11 Май 2014 / 12:05:58  GRReporter
1890 прочитания

Съчетава планина и море, хармония, спокойствие и плажове за всеки вкус. Ако се почитател на рибните блюда, тук в раят за вас, след като Каристос  е едно от най-големите риболовни средища в Гърция.

Намира се в най-южната част на остров Евия и изпъква с модерната си планировка. Знаете ли, че публичните обществени сгради и площадите са планирани по поръчка на крал Отон от баварския инженер Мирбах? По тази причина градът е наречен през 1848 Отонополис, а е преименуван на Каристос през 1862.

Някой иска ли рибка?

Районът е прочут от древността с рибата си. Ще намерите вкусни и редки морски дарове на добри цени. Местната кухня и продукти обещават незабравими гастрономически преживявания. Каристос е известен и с местните си сирена и меса. Не пропускайте да опитате традиционните „куркубинес”, които са между най-вкусните тестени изделия.

Бурдзи

Посетете старото венецианско укрепление до пристанището. Смята се, че е построено в средата на 13 век. Възстановено е през 1960 от Археологическото дружество.

Културен център Йокалио

Намира се срещу Бурдзи. Тук се намира Археологическият музей, в който са изложени експонати, показващи богата история на района от праисторията до римската епоха.

Кастело Россо

Над селото Грабия се намира червената крепост Castello Rosso. Построена през 1205 от латините, след превземането на Евия, на мястото на античния акропол на Каристос.

Οn the beach

Каристос разполага с много красиви плажове и безброй заливчета близо до града. Изветен е плажът Псили Амос, предпочитан от младите. Защитен от ветровете, с много ситен пясък, топли спокойни води, той е идеален за семейства. Плажът Аликес или още известен като Кавос, е на 5,5, км от центъра на града. Там се предлагат риболов и морски спортове.

Ако сте почитатели на гмуркане, изберете плажа Буро, на 10 км от града. Дълбочината е точно колкото трябва, за да се гмуркате. В западната ,му част се намира статуята на Кентавъра с нимфата.

Как да стигнете до там

С ежедневните фериботи от пристанището Рафина за Мармари, а след това с кола за 10 минути сте в Каристос. О Халкида можете да стигнете с кола за по-малко от 2 часа.

 

Категории: Каристос остров Евия плажове риболов
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus