Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Капитани за няколко дни

06 Юни 2013 / 14:06:42  Анастасия Балездрова
2261 прочитания

Въпреки че в континенталната си част Гърция има няколко високи планини, с 13 676-те километра дължина на крайморската ивица, страната не може да не бъде определена като морска. Тя се мокри от Егейско, Йонийско и Средиземно море, а в резултат на сблъсъка между европейската с африканската тектонска плоча са се образували 6 000 миниатюрни, малки или по-големи острови, от които са населени едва 117.

Островите винаги могат да бъдат посетени с фериботите, които кръстосват морската шир, но как би ви се сторило, ако можехте да стигнете до тях със своя собствен плавателен съд? Да организирате мини круиз до няколко съседни острова, да стигнете до места, до които има само кози пътеки, да се порадвате на малки живописни заливчета?

Да полетиш върху вълните

Отговорът е – с надуваема моторница. Няма по-силно усещане от забушуването на перката на мотора, малко след като лодката влезе във водата. Само няколко минути по-късно скоростта се покачва, вятърът започва да разбърква косите, а пред погледа се открива синята морска шир.

оператор: Василис Вафидис

GRReporter прекоси повече от 110 морски мили или малко над 200 километра с такава моторница, за да стигне до най-отдалечения кикладски остров - Донуса. Пет часа в открито море и с умерено силен южен вятър, духащ в обратната на курса на лодката посока.

Пътуването ни беше възможно, благодарение на Гръцката асоциация на надуваемите моторници (OFSE), която от 25 години кръстосва Егейско море. От 1999 насам, в късната пролет нейните членове се отправят към няколко от най-недостъпните острови за да вдъхнат кураж на техните жители, да им помогнат с осигуряването на различни предмети, лекарства и оборудване, от които имат нужда и да популяризират островите, като заведат там представители на различни медии. Тази година мисията бе наречена „Живот на егейските скали – Донуса 2013”.

Пътуването

Моторниците тръгват от различни малки пристанища – в Лаврио и Анависос, където се намират паркингите, където се охраняват. В началото на пътуването „капитаните” се уговарят по радиостанциите, пожелават си на добър път и минути по-късно лодките се разпръсват като ято и политат върху сините вълни.

Екранът на GPS- устройството показва маршрута: Моторниците ще минат на юг от остров Кеа, след това покрай северната част на Китнос, ще спрат за кратка почивка на пристанището Финикас на остров Сирос и ще продължат към Донуса. По пътя ще видят в далечината южната част на Миконос и ще минат много близо до северната част на Наксос.

Картината на синята морска шир изпълва очите и съзнанието с хармония и усещане за необятност. Моторниците порят вълните и навлизат с лекота в по-големите от тях. Но въпреки идиличната картина и яркото слънце пътниците са облечени с непромокаеми дрехи, под които носят неопренови якета и шапки. Вятърът в открито море в студен, а при по-лошо време и по-големи вълни водата не е изключено да влезе в лодката. А пътуването с мокри дрехи не е най-забавната част от приключението. Друг задължителен атрибут е слънцезащитният крем, който предпазва не само от парещите слънчеви лъчи, но и от брулещия кожата вятър.

До Сирос морето е спокойно и предлага идеални за този вид пътуване условия. След почивката обаче „коварният” южен вятър е доста силен, но основният проблем е, че духа насреща. Все пак, ако дейностите, които покачват адреналина са сред любимите ви, определено ще бъдете много щастливи, ако се намирате в моторница от открит тип и седите отпред. Малките водни спрейове само ще освежат лицето ви, а скоковете върху вълните няма да ви оставят да скучаете нито за миг.

Категории: Пътепис пътуване надуваеми моторници OFSE острови Донуса дарение
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus