Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Камини причиниха смог в Атина

16 Декември 2013 / 12:12:15  GRReporter
1013 прочитания

Димящите комини на жилищните сгради и ниската облачност през изминалите два дни предизвикаха висока концентрация на атмосферно замърсяване в Атина. Студеното време и високата цена на нафтата за отопление накараха много атиняни да запалят камините си, а облаците подействаха като „капак” върху града. В резултат на това в предградието Маруси бе отчетено средно количество от 110 микрограма летящи частици на кубичен метър въздух при нормална стойност под 50 микрограма. В много региони на гръцката столица концентрацията достигна до 100 микрограма. Например  в предградието Ликовриси замърсяването бе 97 микрограма, а в центъра на Атина – 95.

Предупреждението на Метеорологичната служба, че атмосферните условия са благоприятни за натрупването на замърсители в атмосферата принуди министерствата на околната среда и здравеопазването да издадат общо съобщение. В него те призоваха гражданите да ограничат паленето на камини до понеделник.

„Ниските температури на земята и високите температури в по-ниските слоеве на атмосферата се съчетаха с един антициклон, който създава низходящи движения на въздушни маси и условия за задържане на замърсителите”, обясни метеорологът Тодорис Колидас.  Според него студените въздушни маси на антициклона са създали „шапка” над цялата територия на Гърция. Липсата на вятър е попречила на топлия въздух да се качи нагоре и е задържала замърсителите при ниски височини. Метеорологът посочи, че явлението е често срещано. По думите му от обедните часове в понеделник ветровете ще се засилят и атмосферните условия ще се променят значително.

От своя страна, експертите по въпросите за атмосферното замърсяване обясниха, че при тези условия предизвикването на смог е неизбежно. „Според европейските наредби количеството от 50 микрограма замърсители на кубичен метър въздух може да бъде надвишено за период от 35 денонощия в годината. През изминалите години в Атина и Солун имаше региони, където се отчитаха и до 100 отклонения годишно. 2012 беше първата година, когато ограничението бе спазено”, посочи Янис Зиомас, преподавател във факултета по инженерна химия в Политехническия университет в Атина и член на консултативната комисия в министерството на околната среда.

Смогът е особено опасен за хората със здравословни проблеми, предупреждават от министерството на здравеопазването. „Малките частици причиняват интензивно дразнене при дишането и влошаване на съществуващото заболяване при хората с астма, емфизем, хронични дихателни проблеми, сърдечни заболявания, при малките деца и възрастните хора”, каза специалистът по заболяванията на дихателните органи и преподавател във факултета по обществено здраве в Харвардския университет Панайотис Бехракис. Той заяви, че представителите на тези групи са много – около 15-20 на сто от общото население. „Освен това, микрочастиците РМ-10 - твърдите частици с диаметър по-малък от 10 микрона проникват дълбоко в горните дихателни пътища и предизвикват възпалителни реакции.

„Дългосрочното излагане на микрочастици РМ-10 понякога се свързва и с причиняването на рак на белия дроб”, каза още Бехракис. Освен частиците, при горенето на дърва в камините се отделя също въглероден окис, който е мощна отрова за кръвта. „Той заема мястото на кислорода в хемоглобина и пречи на пренасянето на кислород към тъканите”. Професорът призова гърците да не използват камините си, особено в дните, когато съществува риск за концентрация на атмосферното замърсяване.

Категории: Общество смог атмосферно замърсяване камини смог заболявания на дихателната система
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus