Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Какво не знаете за черешите?

15 Юни 2014 / 10:06:16  GRReporter
1343 прочитания

Знаехте ли, че за да имате устни като череши, трябва да почитате този плод? Съдържат метални соли, растителни фибри и елагова киселина. Освен това са много богати на витамините А, С, В, на калий, калций, фосфор, желязо, магнезий и мед. Много проучвания са показали, че  приемът на достатъчни количества фитостероли, които се съдържат в черешите в изобилие, води до понижаване на общия холестерол в кръвта.

Щит срещу инфекциите

Изследователите са открили неотдавна, че техният сок е мощен антибактериален агент срещу зъбен кариес. По-специално, беше установено, че сокът от череши потиска с 89% активността на тези ензими, които водят до образуване на плаки, т.е. първоначалната симптом на кариес.

Черешите- врагът на умората

Яжте череши и умът ви ще работи по-бързо. Намаляват значително умствената умора, иса особено полезни за студенти по време на сесиите в края на учебната година, когато има череши в изобилие. Необходими са и за спортисти, тъй като заради минералите повишават алкалните резерви на организма.

Край на анемията!

Имат високо съдържание на желязо и подпомагат  кръвообразуването. В същото време, действат детоксикиращо и благоприятстват функцията на пикочната система, едновременно с това са  диуретици и диджестиви.

Най-добрият приятел на червата

Черешите съдържат минерали и микроелементи и действат облекчаващо при ревматични болки и подаграта.

Предпазват от рак

Една много важна черта на черешите е че са особено богати на някои растителни химически вещества, които се наричат антоцианини. Те им дават характерния червен цвят. Антицианините  неутрализират канцерогенните вещества. Черешите подпомагат и в предпазването от захарен диабет.

История на черешите

Древните гърци са вярвали, че черешите произлизат от Мала Азия, и по-конкретно от град Керасуда – от където идва и името им на гръцки (кераси). Римският стратег Лукул ги открива и ги пренася в Италия, където намират пътя си към масата ни.

 

Категории: череши полезни свойства витамини минерали
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus