Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Какво може да хапнете и пийнете в атинските музеи

12 Април 2014 / 15:04:23  GRReporter
3506 прочитания

Музеят Бенаки- централна сграда

Това е най-хубавата веранда в Атина с гледка към Националния парк. Старият хубав квартал Колонаки можете да видите на обед в ресторанта на Музея Бенаки. Въпреки  високата средна възраст, е пълен с живот и малките тайни на „доброто общество”. Започвате с кафе, сок с кроасан и кейк сутринта от 9. От 12 на обед се наслаждавате на най-малките сърмички от остров Касос, телешко с пюре от патладжан, артишок а ла полита, пълнени с кайма тиквички, скариди „Макролимано”, както и табуле и салата „Цезар”. Не пропускайте да опитате бадемова паста с цели бадеми и карамелен сос. Ресторантът на музея работи през цялата година от сутрин до късно вечерта, без понеделник и вторник. Менюто се променя всяка седмица.

Информация и работно време: www.benaki.gr

Музей на Кикладското изкуство

 

Прилича на ресторантите на европейските музеи. Посетителите са на средна възраст 40 години и си поръчват главно салати. „Тренди” е думата, която най-много характеризира посетителите. Партерът на Музея на Кикладското изкуство със запалените лампиони и шадравана, който разхлажда залата, предлага малко, но подбрани ястия. Винаги в менюто има едно-две гръцки блюда (като грах с октопод ), леки салати и прясна риба. Представително блюдо за елегантния музей е салтата с киноа и сьомга или пиле, нарязани на дребно прясно изпържени картофи, и сорбе от лайм, за да завършите обеда си. Един прохладен дзен ресторант, който е посещаван независимо от музея, а в неделите има много дейности за деца.

Информация и работно време: www.cycladic.gr

Бенаки: сградата на ул. Пиреос

 

Тук няма да излезете просто на разходка. Ако седнете в кафенето, значи сте посетили някоя от изложбите. Често има млади хора с лаптопи, които работят във вътрешния двор. Дворът е едно почти промишлено пространство, не много гостоприемно, за разлика от вътрешността. Вътрешното кафене с големите прозорци към улицата предлага умален вариант на менюто на по-големия брат  с 3 дневни блюда(сармички от Касос, филе от лаврак и тиквички с кайма). Кафе, кейк и кроасан за сутрешните посещения от 10 сутринта, клуб сандвичи, бургери, киш лорен, както и гръцка салата за обед в 12. Ако имате работа на компютъра си, кафенето е едно решение...

Информация и работно време: www.benaki.gr

Музеят на Акропола

Докосваш Акропола с ръцете си! Най-доброто място в Атина, в сърцето на историята. Няма човек, който да не иска да изпие кафето с или да се срещне с приятели там. Туристи, малки, големи, който да отиде там е изключено да не иска да спре за едно кафе. Трябва да сте търпеливи, има много хора.  От гастрономическа гледна точка това е глътка култура. Гръцка закуска от 8 часа, с много видове чай от гръцки билки и шафран, превес на гръцките продукти в цялото меню. Омлет със сирене гравиера от Крит, миш-маш с пресни домати, пържени филийки с канела, маслини каламон със сухари от Тинос, яйца на очи с гръцко прошуто, трахана от Арахова, кисело мляко с мед от мащерка, солунски геврек, традиционна баклава от Янина,  напитки. И обедите и вечерите са по гръцки вкус- скариди от Александруполи с узо, паста с шафран, телешки скалопини с пресен риган и зеленчуци, леко сотирани... Заслужава си и просто да поседите с чаша вино на терасата на музея в петък вечер до12, наблюдавайки на хоризонта Акропола и хълма Ликавитос. Не случайно вестник Toronto Star избра ресторанта на Музея на Акропола между най-добрите 5 ресторанти в света.

 

Информация и работно врем: www.theacropolismuseum.gr

Национален археологически музей

 

Никой не ходи в музея само за да пие кафе. Кафенето в Националния археологически музей на партера, в една прекрасна градина с розмарин, рози, върбинка. Прекрасно е да пиеш кафе или да си починеш до статуите от морската катастрофа при Антикитира. Едно кафе, сладолед на клечка, баничка, сандвич, чипс, кисело мляко от кафенето на музея. Кой се интересува от ядене, кога се намира до такива големи открития? В този музей- никой...

Информация и работно време: www.namuseum.gr

Нумизматичен музей

 

Категории: кафенета ресторанти атински музеи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus