Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Как можете да спестите до 20 евро на седмица от посещението си в супермаркета?

09 Юни 2012 / 18:06:46  GRReporter
2318 прочитания

Всяка седмица хладилникът и шкафовете в кухнята се пълнят, но пък нашият джоб се опразва и то повече отколкото е необходимо. Посещението в супермаркета е необходимо, но за жалост струва скъпо, тъй като една разходка между рафтовете е достатъчна за да купим доста стоки, които не са ни необходими, а впоследствие на касата сметката може да ни докара инфаркт.

И ако мислите, че само вие сте виновни, че просто имате слаб характер, и отстъпвате пред примамливите стоки, подредени пред вас в привлекателни опаковки, помислете си, че супермаркетите ни карат да купуваме повече по най-различни начини: като пускат музика, която ни отпуска и ни кара да се разхождаме спокойно между рафтовете, вместо да напазаруваме бързо и стриктно, като разполагат сладките неща на ниските рафтове, за да ги достигат лесно малките деца и да вдигнат на главата си целия супермаркет, ако не им ги купят, като правят промоции, с които ни изкушават да купим неща, от които нямаме нужда, само и само защото ни карат да вярваме, че са изгодни и т. н.

И въпреки че супермаркетът винаги ще бъде в списъка с разходите ни, парите, които харчим в него може да бъдат намалени доста, стига да приложим техники, които ще ни помогнат да не опразваме джоба си без причина.

Движете се правилно в супермаркета

Разумните потребители знаят, че прясното месо, млечните продукти, плодовете и зеленчуците са разположени в полукръг в дъното на супермаркета. И  обратното – обработените продукти, които са и по-скъпи и с високо съдържание на наситени мазнини се намират на горните етажи или в коридорите. Така че ако се движите в полукръг към дъното на супермаркета, ще установите, че вашата кошница ще се напълни само със здравословни, но и по-евтини хранителни продукти, като ще спестите до 10 евро всеки път от шоколади, бисквити, сладкиши, сосове, и други обработени продукти, които просто няма да се озоват на пътя ви.

Направете проучване на пазара

Според проучване, публикувано неотдавна от Главния секретар по търговията Стефанос Комнинос, за едни и същи продукти са отчетени разлики в цената до 10% в различните супермаркети. Затова сравнете цените на близките супермаркети и помислете, че ако изберете по-евтина верига можете да постигнете разлика в сметката ви до 10-15 евро на седмица, т. е. до 750 евро на година.

Пазарувайте … сити

Колко пъти сте стигали до щанда с колбасите само защото сте станали „жертва” на носа си, а не защото те са били включени в списъка ви за пазаруване? Ясно е, че когато влизаме в супермаркета гладни сме по-уязвими да отстъпим пред изкушенията на колбасите, сладкишите, и други храни, които ни изглеждат много по-апетитни отколкото обикновено.

Купувайте плодове и зеленчуци според сезона

Плодовете и зеленчуците, които се продават в сезона, в който зреят, обикновено имат по-ниски цени от вносните или оранжерийните, защото се очаква да бъдат продадени бързо, а не да стоят по рафтовете дълго време. Предпочетете тях и ще направите добро както на джоба си, така и на здравето си.

Не вземайте с вас децата си

Както всички знаем, когато едно дете се изправи пред рафта с шоколади, бонбони, кроасани, и бисквити, смята за естествено да му ги купят, и ако това не се случи то е в състояние да хленчи през цялото време докато сте в супермаркета, докато накрая излезете почти тичешком, защото останалите клиенти ще ви гледат накриво и ще си запушват ушите. Затова предпочетете да пазарувате сами, за да избегнете подобни ситуации, които ще напълнят чантите ви със сладкиши и ще прибавят до 5 евро в сметката ви.

Заменете месото с нещо друго доколкото е възможно

Вместо да пълните фризера си с месо някой път изберете по-здравословния и евтин алтернативен заместител - варивата, както и зърнените култури, за да получите протеини с висока биологична стойност. Варивата са богати на фибри, засищащи са, а съчетанието им с ориз ще ви достави необходимите хранителни съставки, за да избягате за малко от месото и да намалите разходите в супермаркета с около 5 евро на седмица.

Подгответе си предварително списък с покупките

Имате нужда от сирене, картофи и мляко? Вземете лист хартия и ги напишете, за да знаете когато отидете в супермаркета къде да трябва да отидете и какво да купите. В противен случай посещението в супермаркета се превръща в разходка и вместо сирене, картофи и мляко, ще се приберете с 2 шоколада към които има подарък трети, торбичка със замразени банички, банички с шунка и кашкавал, сирене, картофи, и ще сте забравили млякото.

За предпочитане е да пазарувате по-рядко и повече неща, отколкото често и по малко

Категории: супермаркет пазаруване спестяване трикове разходи домакинство
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus